Ce e mai rău pentru Euro, de abia acum urmează, spun analişti de top

Autor: Radu Racu 06.07.2010

Moneda unică europeană va continua să slăbească şi ar putea ajunge la o paritate egală cu dolarul american, pe măsură ce Banca Centrală Europeană continuă să cumpere obligaţiuni de stat pentru a susţine economia regiunii, afirmă analişti ai pieţei de profil, citaţi de Bloomberg.

Shaun Osborne, strateg şef la TD Securities, o firmă de investiţii din Toronto, estimează că euro se va deprecia la 1,13 dolari în trimestrul al treilea şi ar putea ajunge la 1,08 dolari până la sfârşitul anului. Prognoza lui Osborne a fost confirmată şi de alţi nouă analişti intervievaţi de Bloomberg.

Conform agenţiei de presă, Osborne este cel mai "precis" analist de curs valutar, predicţiile sale plasându-se într-o marjă de 4,1% faţă de cotaţia reală.

Moneda euro s-a depreciat cu 15% faţă de dolar în prima jumătate a acestui an, pe fondul îngrijorărilor legate de deficitele bugetare şi criza datoriilor de stat din zona euro. Investitorii se tem că problemele financiar/fiscale ale statelor membre ar putea determina guvernele să reducă puternic cheltuielile publice, îngreunând astfel creşterea economică.

Marţi dimineaţă, moneda unică europeană era cotată la Tokyo la 1,2504 dolari. Euro a înregistrat în ultimele şedinţe o uşoară revenire faţă de minimul istoric de 1,1877 dolari atins pe data de 7 iunie. Shaun Osborne consider însă ca va fi "extrem de dificil" pentru economiile din zona euro să-şi menţină competitivitatea, în condiţiile ameninţărilor care planează asupra monedei.

Băncile centrale au început să înlocuiască euro în constituirea rezervelor valutare cu dolarul canadian sau australian pe fondul deteriorării calităţii de credit a guvernelor din Europa, Statele Unite şi Japonia, se arăta într-o analiză anterioară a Bloomberg. "Diversificarea rezervelor, unul din motoarele din spatele puterii monedei europene, încă de la introducerea ei, nu va susţine paritatea euro-dolar în următorii ani", spune Henrik Gullberg, strateg la biroul Deutsche Bank din Londra, cel mai mare jucător de pe piaţa Forex, şi unul din profeţii declinului euro în faţa yenului şi a ratei de schimb dolar-franc elveţian.