Moda asigurărilor de şomaj începe să prindă şi în piaţa de leasing, după modelul băncilor

Autor: Angela Placinta 06.07.2010

Firmele de leasing au preluat din sistemul bancar "moda" asigurărilor de şomaj şi au început să ofere acest produs clienţilor, pentru a le acoperi astfel plata ratelor timp de câteva luni dacă rămân fără loc de muncă.

De aproximativ un an bancherii se întrec în lansarea de produse de creditare care conţin şi această asigurare, în condiţiile în care numărul restanţierilor creşte îngrijorător.

"Am avut discuţii cu mai mulţi asigurători pentru a introduce acest produs în oferta noastră, ar fi util şi pentru noi, şi pentru clienţi. Avantajul este că această poliţă îi dă clientului un timp de respiro dacă intră în şomaj", afirmă Răzvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.

Spre deosebire de bănci însă, ponderea clienţilor persoane fizice este mai redusă în portofoliile firmelor de leasing, de sub 10% la nivelul întregii pieţe. În cazul Impuls Leasing, mai puţin de un sfert din numărul total de clienţi sunt persoane fizice.

Cum funcţionează asigurarea de şomaj? Acoperă pentru o anumită perioadă plata ratelor către finanţator dacă asiguratul rămâne fără loc de muncă, astfel încât firma de leasing să nu recupereze bunul finanţat. În cazul băncilor, perioada de acoperire a ratelor ajunge chiar şi la 24 de luni, dar în piaţa de leasing aceasta este mai scurtă, de obicei de 3-6 luni, pentru că şi finanţările sunt pe termen mai scurt.

Şi RCI Leasing, parte a grupului Renault, le oferă clienţilor asigurare de şomaj în parteneriat cu Alico Asigurări de Viaţă (fosta AIG Life). De fapt, este vorba de o asigurare de viaţă care are şi o clauză de şomaj. Până la închiderea ediţiei reprezentanţii firmei de leasing nu au precizat cât costă această poliţă pe an.

Firmele de leasing încearcă să se protejeze astfel de o creştere a numărului de bunuri recuperate pe segmentul persoanelor fizice, în condiţiile în care de la debutul crizei au recuperat zeci de mii de maşini şi echipamente, în special de la clienţi companii, pe care nu le revând foarte uşor. Deşi rata şomajului a mai scăzut în luna mai, potrivit ultimelor date statistice, până la 7,67%, faţă de 8,07% în luna anterioară, oamenii de afaceri se aşteaptă la noi disponibilizări odată cu majorarea TVA.