Un fond de investiţii a cumpărat fabrica de dulciuri Kandia de la Kraft

Autor: Mihaela Popescu 07.07.2010

Kraft Foods a vândut afacerea Kandia către Oryxa Capital, un fond internaţional de investiţii, pentru o sumă ce nu a fost dezvăluită. Kraft nu a furnizat nicio informaţie despre fondul de investiţii care a preluat afacerea din România. În urmă cu o săptămână Kraft a a anunţat finalizarea tranzacţiei de vânzare a businessului de ciocolată Cadbury din Polonia, brandul Wedel intrând în portofoliul grupului Lotte, cu sediul central în Tokyo.

Tranzacţia, a cărei valoare nu a fost comunicată, include compania E. Wedel, mărcile acesteia şi o fabrică de ciocolată din Varşovia, circa 1.000 de angajaţi ai Cadbury Wedel urmând să fie transferaţi către Lotte Group.

La începutul acestui an, Kraft s-a angajat să vândă operaţiunile Cadbury de pe piaţa ciocolatei din Polonia şi din România, acestea fiind condiţiile impuse de Comisia Europeană pentru validarea tranzacţiei de preluare a producătorului englez Cadbury.

Comisia Europeană evaluează piaţa ciocolatei din România la 240 mil. euro, citând un studiu al companiei Nielsen. Kraft a angajat BNP Paribas pentru intermedierea vânzării Kandia. Producătorul român, care deţine în portofoliu branduri precum Kandia, Rom, Laura sau Măgura, a realizat în 2008 o cifră de afaceri de 33 mil. euro şi o pierdere de 4,8 mil. euro, potrivit ultimelor raportări ale Cadbury România la Ministerul de Finanţe. Cel mai important activ al companiei este fabrica de ciocolată din Bucureşti, inaugurată în 2007 în urma unor investiţii de circa 13 mil. euro.

Kraft Foods a fost asistată în această tranzacţie de avocaţii firmei DLA Piper