EVENIMENT EDITORIAL /Un toast cu... Vinurile lumii

Autor: Stelian Turlea 07.07.2010

În sfârşit apare pe piaţa românească de carte un excelent ghid intitulat "Vinurile lumii"*, o traducere după ediţia publicată în 2005 - şi reluată apoi an de an - de Dorling Kindersley Limited, care şi-a luat drept consultant şi contributor pentru partea românească a informaţiilor pe Cătălin Păduraru, critic de vin, unul dintre cei mai buni specialişti pe care îi avem. Ghidul a obţinut nominalizare la Best Wine Book la World Food Media Awards 2005.

Este o carte care ne conduce cu inteligenţă în lumea minunată a vinului, oferindu-ne informaţii despre cele mai importante soiuri şi podgorii. Primul capitol aşează vinul în context cultural şi istoric, oferind informaţii despre soiurile de struguri, tipurile de vin, metodele de fabricaţie. Urmează 13 capitole cu informaţii despre principalele ţări viticole din lume - inclusiv fotografii, hărţi şi ilustraţii însoţite de date privind preţurile, date despre cele mai bune recolte şi despre cine le produce, recomandări din partea unei echipe intrenaţionale de oenologi.

Din Bordeaux până în vestul Australiei şi din Piemonte, Italia până în valea Colchagua din Chile, cartea "Vinurile lumii" este recunoscută ca fiind o sursă esenţială de informaţii despre fiecare dintre cele 35 de mari regiuni viticole ale lumii. Manualul, încărcat de imagini sugestive, abordează subiectul alegerii şi degustării vinurilor într-o manieră foarte atractivă. Fiecărei regiuni viticole i se dedică câte un întreg capitol care cuprinde descrierea celor mai importante podgorii, hărţi şi o multitudine de informaţii prezentate detaliat: de la specificul regiunii, tipul de sol, principalele soiuri cultivate pana la cele mai reprezentative podgorii (cu adrese, numere de telefon şi pagini de internet). Imaginea de ansamblu asupra istoriei vinului şi a fabricării sale se încheie cu tabele de referinţă folosite în interpretarea corectă a informaţiilor aflate pe eticheta unei sticle de vin, la păstrarea şi servirea vinului sau la potrivirea optimă dintre acesta şi diversele feluri de mâncare. Capitolul despre butoaiele de vin, de exemplu, conţine ilustraţii care detaliază fiecare etapă din procesul de fabricaţie a acestora, iar cel referitor la arta creării etichetelor prezintă realizări ale regizorului american John Huston şi ale pictorului elveţian Hans Erni, pentru sticlele de vin Mouton-Rothschild.

României îi este dedicat un capitol care prezintă principalele zone viticole (Banat şi Transilvania, Oltenia-Muntenia, Dobrogea) şi producătorii de top ai României, cu scurtă descriere, date de contact, tipuri de vin produse, posibilitate de degustare la cramă ş.a.

*) Enciclopedii pentru toţi. "Vinurile lumii", Editura Litera. Consultant - Susan Keevil. Contribuţii - Goeff Adams, Christine Austin, Richard Baudains, Julie Besonen, Kathleen Bucklez, Richard Jones, Giles Fallowfield, Dr. Caroline Gilby MW, Konstantinos Lazarakis, Angela Llozd, Giles MacDonogh, Richard Moyson, Michael Palij MW, Stuart Peskett, Jeni Port, John Radford, Roger Voss, Gary Werner, Dr. Paul White, David Williams. Consultant de specialitate pentru limba română - Cătălin Păduraru. Traducere - Graal Soft.