Începe dezbaterea europeană privind majorarea vârstei de pensionare: CE ne cere să muncim mai mult sau să contribuim mai devreme la sistemul de pensii. Cum comentaţi?

Autor: Radu Racu 07.07.2010

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea fi nevoite să majoreze vârsta de pensionare pentru a preveni colapsul sistemului de asigurări sociale, pe măsură ce speranţa de viaţă creşte iar rata natalităţii scade, a anunţat miercuri Comisia Europeană. Instituţia a lansat miercuri în dezbatere proiectul de modificare a vârstei de pensionare, argumentând ca sistemul de pensii va fi supus unor tensiuni majore în următoarele decenii.

"Dacă oamenii, pe msură ce trăiesc mai mult, nu muncesc mai mult sau nu contribuie mai devreme la sistemul de pensii, cheltuielile pe acest segment vor atinge inevitabil un nivel nesustenabil", se arată în raportul publicat de Comisia Europeană.

Comisarul european pentru Muncă, Laszlo Andor, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că situaţia actuală "nu este pur şi simplu viabilă", în condiţiile în care se estimează că numărul pensionarilor se va dubla în următorii 50 de ani. Potrivit raportului publicat de Comisie, dacă în prezent există patru persoane active la un pensionar de 65 de ani, în anul 2060 acest raport se va reduce de 2 la 1. Pentru a remedia situaţia actuală, "este necesar să se analizeze cu atenţie echilibrul dintre durata vieţii profesionale şi cea a pensiei", a explicat Andor.

În România, vârsta de pensionare pentru femei etse de 58 de ani şi 8 luni, în timp ce pentru bărbaţi este de 63 de ani şi 8 luni, însă conform estimărilor ministerului muncii, vârsta medie reală de pensionare se situeaza la 54 de ani.

Conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cai mai activi muncitori din cadrul blocului comunitar sunt britanicii, cu o vârstă de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi şi 62 de ani pentru femei.Franţa şi Italia sunt singurele state europene unde femeile se pensionează mai târziu decât bărbaţii, la 59, respectiv 63 de ani.