Montero este la mâna furnizorilor pentru a ieşi din insolvenţă. Datoriile distribuitorului farma se ridică la 29 mil. euro

Autor: Ioana David 08.07.2010

Montero, primul mare distribuitor din industria farmaceutică care a intrat în insolvenţă la începutul acestui an, a ajuns la un volum de activitate de 15% din nivelul anului 2008, când rula afaceri de 74,5 mil. euro şi câteva zeci de angajaţi comparativ cu peste 500 de oameni în urmă cu doi ani.
Firma Fineco Insolvency, administratorul judiciar care gestionează insolvenţa Montero, lucrează la finalizarea tabelului creditorilor, care odată aprobat va fi urmat de un plan de organizare menit să scoată firma din situaţia dificilă în care se află în prezent.
"Acum analizăm activitatea societăţii, atât cea curentă, pentru a se vedea o posibilitate de reorganizare, cât şi cea anterioară, din ultimii trei ani pentru a se vedea cauzele producerii insolvenţei", a spus Florin Cristica, asociat coordonator al Fineco Insolvency.
El a precizat că datele referitoare la nivelul datoriilor şi principalii creditori sunt preliminare.

Cine sunt cei mai expuşi creditori
Pe masa asociaţilor de la Fineco Insolvency, dosarul Montero este cel mai mare, dintr-un total de 150 de cazuri, care generează un business de 200-300 de mii de euro anual.
Sutele de pagini adunate, tabele şi calculele arată că nivelul datoriilor ajunge la 122 mil. lei (29 mil. euro), iar pe lista celor care au de recuperat bani se află peste 70 de salariaţi, dar şi bănci, furnizori şi statul. Mai exact datoriile care s-au acumulat până la data de 17 februarie când Montero a solicitat cererea de intrare în insolvenţă.
Cea mai mare expunere o are ING Bank, 31-32%, adică în jur de 8 mil. euro, dar şi producătorii locali precum Terapia Ranbaxy (13,77%), Zentiva (8%), Pfizer (7,8%) sau Antibiotice Iaşi (5%) au de recuperat bani de la afacerea controlată de familia Tudorache. Politica acestora va fi crucială pentru relansarea businessului Montero.
"Pe relaţia cu furnziorii se va baza relansarea lor", spune Cristica. Asociatul de la Fineco Insolvency adaugă rapidă însă că toţi aceşti furnziori sunt însă reticenţi în prezent, ceea ce creează în mod evident probleme. "Ei (familia Tudorache - n. red.) vor să relanseze această afacere tot pe distribuţia de medicamente şi pe serviciile logistice", a mai spus Cristica.
Este Montero vârful aisbergului?
Piaţa de medicamente a rămas pe creştere în ultimii ani în pofida contextului economic dificil însă problemele au apărut pentru toţi jucătorii la nivelul lichidităţilor în condiţiile în care statul a decis să mărească anul trecut termenul la care jucătorii îşi recuperează banii din piaţă. Toţi distribuitorii au fost afectaţi însă majoritatea au găsit soluţii fie la bănci pentru refinanţarea unor credite, fie la producători, unde
şi-au renegociat condiţiile comerciale.
"Poate că Montero a fost vârful aisbergului", a spus la rândul său Ionuţ Văduva, asociat al Fineco Insolvency. În momentul de faţă contextul din industria farmaceutică nu este prietenos, însă nici statisticile citate de reprezentanţii Insolvency, potrivit cărora doar 1% din companiile care intră în insolvenţă reuşesc să propună un plan de reorganizare viabil, nu sunt încurajatoare.
După finalizarea şi aprobarea tabelului cu creditorii, Montero are la dispoziţie 30 de zile pentru a propune un plan de reorganizare, pentru ca apoi să negocieze cu fiecare furnizor în parte în ce măsură este dispus să-şi reducă din datorii. Toată această procedură durează în mod normal şase luni, dar termenul se poate mări în condiţiile în care "instanţele de judecată sunt foarte încărcate".
Pe de altă parte, reprezentanţii Fineco Insolvency spun că de regulă durează ani până se finalizează o procedură de insolvenţă. La momentul la care s-a anunţat intrarea în insolvenţă, Radu Tudorache, unul dintre acţionarii Montero, a precizat că numai Montero SA, firmă înregistrată în Bucureşti, este în această situaţie, însă în grupul Newarch Investments, din care face parte, mai sunt şi alţi distribuitori locali care nu au fost afectaţi.
"Avem alături o parte dintre creditori, care vor continua să livreze. Va fi nevoie şi de infuzie de capital şi suntem în discuţie cu două fonduri de investiţii care vor să intre în acţionariat", a spus Radu Ioan Tudorache.

Lovitură după lovitură pentru antreprenori
Insolvenţa Montero are ecou în mediul de business în primul rând prin dimensiunea afacerii, iar în al doilea rând prin faptul că Tudorache este un cunoscut antreprenor român, el implicându-se în mai multe afaceri atât în zona farmaceutică, unde mai controlează reţeaua de farmacii Remedio, cât şi în imobiliare.
În ultima perioadă, insolvenţa a afectat în principal firmele româneşti precum Leonardo, cel mai mare retailer de încălţăminte şi marochinărie de pe plan local, Flamingo, retailer de electronice şi electrocasnice, Pic, Trident şi Spar, reţele de hipermarketuri.