Brokerii de la BCR vând clienţilor de retail o platformă online pentru tranzacţionarea acţiunilor

Autor: Roxana Daniela Pricop 08.07.2010

Banca Comercială Română, controlată de grupul austriac Erste, a lansat propria platformă de tranzacţionare online prin care oferă acces investitorilor de retail către bursele de la Bucureşti, Viena şi Frankfurt.
BCR este al doilea mare intermediar care şi-a lansat în ultimul an o platformă online de tranzacţionare destinată investitorilor mici, după ce casa de brokeraj KBC Securities, fost lider de piaţă în 2008, şi-a reorientat atenţia către retail încă din 2009, în absenţa marilor investitori instituţionali.
Din toamna anului trecut, BCR şi-a internalizat serviciile de brokeraj care au fost preluate de departamentul de tranzacţionare din cadrul BCR. În primul semestru al acestui an, BCR a intermediat tranzacţii pe bursă în valoare de 322,4 mil. lei (aproape 80 mil. euro), situându-se pe locul al 13-lea în clasamentul anual al intermediarilor.
"Platforma de tranzacţionare BCR Broker oferă acces investitorilor către investiţiile în acţiuni, obligaţiuni şi certificate listate pe bursele de la Bucureşti, Viena şi Frankfurt. Din toamnă, vom lansa şi platforma online BCR Trader prin care se poate tranzacţiona pe piaţa Forex, aur şi argint spot şi CFD-uri. Cele două platforme sunt integrate într-un portal de investiţii prin care investitorii se pot informa şi accesa diferite analize şi tutoriale", a spus Sorin Mititelu, director dezvoltare afaceri şi produse retail în BCR.
Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, este primul emitent de produse structurate de pe piaţa locală, după ce ieri, 8 iulie, a fost prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a certificatelor index şi turbo emise de banca austriacă.
"Investind în certificate, investitorii locali au posibilitatea de a-şi diversifica portofoliul până acum dominat de acţiuni şi cu o expunere relativ redusă în obligaţiuni şi derivate. Pe pieţele germane, certificatele sunt foarte populare şi deţin o pondere de 50% în portofoliul investitorilor", a spus Valerian Ionescu, şeful departamentului de tranzacţionare din BCR.
Cele nouă serii de certificate aduse de banca austriacă pe bursa de la Bucureşti au drept active suport indicele bursei germane DAX, aurul şi petrolul. Maturitatea certificatelor index este septembrie 2012, în timp ce scadenţa pentru certificatele turbo a fost stabilită pentru septembrie 2011.
Certificatele index au o evoluţie similiară cu cea a activelor suport.
De cealaltă parte, certificatele turbo permit investitorului să câştige şi pe scăderea pieţei, prin achiziţia de certificate short. În cazul certificatelor short, investitorul pariază că preţul activului (indicele DAX, aurul sau pe­trolul) va scădea, preţul certificatelor crescând pe măsură ce cotaţia activului suport scade. Certificatele turbo long cresc pe măsură ce preţul activului suport creşte.
În plus, certificatele turbo amplifică mişcările activelor suport prin efectul de levier. "Sperăm ca după doi ani să ajungem în România la tranzacţii de 100 de milioane de euro cu certificatele emise de Erste. Următorul pas pe piaţa locală va fi să aducem certificate construite pe indici româneşti", a conchis Thomas Schaufler, şeful diviziei de vânzări retail din cadrul Erste Bank.
Ieri pe Bursă s-au realizat tranzacţii cu certificate Erste în valoare de peste 11.000 de euro, cele mai tranzacţionate fiind certificatele turbo short pe indicele DAX, investitorii mizând pe scăderea pieţei germane.