BNR a câştigat de patru ori mai puţin din administrarea rezervei

Autor: Liviu Chiru 11.07.2010

Banca Nationala a obţinut anul trecut venituri nete din administrarea rezervelor internaţionale de 418 milioane de euro, de patru ori mai mici faţă de recordul obţinut în 2008, în special din cauza scăderii dobânzilor la nivel global, potrivit raportului anual al instituţiei.
"În condiţiile unei volatilităţi ridicate a fluxurilor care au afectat rezerva valutară, pe fondul incertitudinii evoluţiei mediului economic global, s-a pus accentul în mod deosebit pe aspectele legate de lichiditatea şi siguranţa investiţiilor. În acest sens, durata portofoliilor de obligaţiuni în valută a fost redusă în a doua parte a anului", potrivit Raportului Anual pe 2009 al BNR.
Ponderea numerarului şi depozitelor în totalul plasamentelor BNR a urcat la 45% la sfârşitul anului trecut de la 15% în decembrie 2008. În paralel, investiţiile în obligaţiuni guvernamentale au coborât de la 50% la 42% din portofoliu, iar cele în obligaţiuni garantate cu active ale emitentului (vândute de entităţi private, n. red.) au coborât de la 6% la 1%.
"În urma acestor decizii, rentabilitatea totală a rezervelor internaţionale s-a situat la un nivel de 2,49% pentru euro şi 0,715 pentru dolar.(...) În urma acestor evoluţii, venitul total obţinut a fost de 418 milioane de euro, reprezentând circa 28% din venitul înregistrat în 2008. Scăderea veniturilor faţă de anul 2008 poate fi atribuită, în principal, reducerii ratelor dobânzilor la nivel global", potrivit raportului BNR.
Pentru fondurile împrumutate de la FMI (şi din care doar jumătate au mers în rezerva băncii centrale, cealaltă jumătate ajungând direct la Trezorerie, pentru finanţarea cheltuielilor publice) BNR plăteşte o dobândă de circa 3,5% pe an.
Pe parcursul anului trecut, rezerva valutară a BNR a urcat cu două miliarde de euro, ajungând la 28,3 miliarde de euro în decembrie. Creşterea a fost susţinută de tranşele din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, însă în paralel BNR a eliberat băncilor comerciale o parte din rezervele minime obligatorii.
La rezerva valutară se adaugă şi puţin peste 103 tone de aur, a căror valoare era la sfârşitul anului trecut de 2,5 miliarde de euro. În total, rezervele internaţionale ale BNR erau la sfârşitul anului trecut de 30,8 miliarde de euro.
BNR a plasat în euro circa 63% din rezerva valutară, ponderea fiind similară cu cea înregistrată la sfârşitul lui 2008. În schimb, ponderea plasamentelor în dolari a fost redusă uşor, de la 32% la 29%.