Cum am ajuns să importăm bone din Filipine pentru că româncele au plecat pe salarii mai mari în Spania

Autor: Cristina Stoian 11.07.2010

Peste o sută de bone filipineze au intrat în ultimii doi ani în casele românilor, pe salarii de 320- 400 de euro pe lună, iar numărul străinilor care vor să vină să lucreze în România este în creştere. Filipinezele sunt angajate în special de familiile de expaţi sau de românii angajaţi pe poziţii de middle şi top management, care au venituri lunare de peste 2.000 de euro pe lună.



Amelia Gaughom, 43 de ani, din Filipine, a ajuns în casa actorului Dragoş Moştenescu în urmă cu mai puţin de un an pentru a avea grijă de cei trei copii ai acestuia, după ce a lucrat timp de mai mulţi ani ca bonă în ţara natală şi în China. Astăzi petrece 24 de ore din 24 cu familia Moştenescu, are propria cameră în casa actorului, stă toată ziua cu copiii acestuia şi primeşte lunar 470 de dolari.
"Prima dată am văzut o bonă filipineză la nişte prieteni. Mi-a plăcut comportamentul acesteia, ei mi-au povestit că sunt foarte mulţumiţi, mai ales că schimbaseră deja două românce până să o angajeze pe aceasta, şi
într-un final am decis să apelez şi eu la serviciile unei babby sitter din Filipine", spune Moştenescu, care a încheiat un contract pe doi ani cu Amelia Gaughom prin intermediul companiei Perfect Connections Associates, care se ocupă cu recrutarea personalului din Filipine.
Motivele pentru care pe băncile din parc stau astăzi din ce în ce mai multe bone filipineze lângă bunici şi părinţi şi nu angajate din România sunt variate, dar cel mai important criteriu de selecţie, care descalifică multe românce, este comportamentul. "Româncele tind să-şi adapteze subit cerinţele în funcţie de ce văd în casa celor pentru care lucrează. Am auzit de cazuri în care angajata a plecat pur si simplu noaptea, lăsând un bilet prin care anunţa că nu se va mai prezenta la muncă. Filipine este un mare provider de baby sitter, bone, menajere, motiv pentru care fetele sunt educate de mici pentru astfel de meserii. Mai mult, pentru copii mici este nevoie de o bonă internă, care să stea permanent în casă, ceea ce în România se găseşte foarte rar", completează Moştenescu.
Româncele au fost atrase în ultimii ani de magia unui salariu care depăşea o mie de euro în Spania sau Italia, chiar dacă a trebuit să renunţe la jobul pe care îl practicau, de profesor, educator sau contabil, pentru unul de menajeră sau bonă - plătit de trei-patru ori mai bine. În prezent, în Spania salariul pentru o angajată internă ca bonă sau în menaj variază între 800 de euro şi 1.000 de euro. Multe femei aleg să lucreze însă la oră, pentru care primesc între 9 euro şi 12 euro, ajungând astfel la un venit lunar de circa 1.500 de euro.
O filipineză acceptă un job în România pentru un salariu de 400 de dolari până la 500 de dolari lunar (între 320 şi 400 de euro), care nu include însă cazarea şi masa. Procesul de recrutare nu este însă atât de simplu şi poate dura între patru şi şase luni. De găsirea, selectarea, aducerea unui angajat din Filipine se ocupă o firmă specializată, iar costurile totale, care sunt cuprinse între 500 de euro (când firma de recrutare preia doar anumite servicii) şi 4.500 de euro (compania de recrutare se ocupă integral de plasarea unui angajat), şi care cuprind documentaţia, analizele angajatului, biletul de avion, comisioanele firmei de recrutare, sunt suportate de angajator, în mai multe tranşe.
"Primul pas este să identificăm cererea. Urmează să anunţ agenţia de recrutare din Filipine cu care colaborez şi care trebuie să îmi trimită, după un interviu la prima mână, oferta. Ei văd sute de fete în fiecare lună, fac o triere şi trimit CV-urile către noi. În general trimitem 3 CV-uri către clienţi, facem interviuri on-line şi dacă toată lumea este mulţumită de una din cele trei începem să facem actele", spune Tiana Perfect, managing partner al companiei Perfect Connections Associates, care a adus până în prezent în România 87 de filipinezi, dintre care 68 în domeniul casnic, patru în sectorul restaurantelor, nouă în service auto şi alţi şase în diverse alte funcţii.
Tiana Perfect a locuit 10 ani în Japonia, unde a lucrat pe postul de consultant financiar. Acolo a luat pentru prima dată contact cu "profesionalismul" unui filipinez, după ce a angajat o tânără ca menajeră în propria casă. "În 2007, când m-am întors în ţară, am vrut să fac o investiţie în sectorul imobiliar. Întâlnindu-mă cu diverşi constructori, auzeam mereu că toată lumea se plânge de lipsa forţei de muncă. Iniţial am vrut să intru pe segmentul acesta, să aduc angajaţi filipinezi în construcţii, dar mi-a luat foarte mult timp până când am găsit agenţia de recrutare potrivită cu care pot colabora, iar piaţa a început să scadă. M-am îndreptat atunci pe domeniul casnic, care este un domeniu de care va fi mereu nevoie, mai ales că oamenii lucrează mult, petrec foarte puţin timp cu copiii", spune Tiana Perfect.
Spre deosebire de România, de unde majoritatea oamenilor pleacă la muncă în străinătate pe cont propriu, în Filipine există o agenţie (Philipine Overseas Employment Administration- POEA) care reglementează plecări în străinătate, impun un salariu minim şi orele de muncă.

De ce aleg filipinezele România
"Multe aleg România pentru că undeva în mintea lor se creează o confuzie între Roma şi România. Multe însă pur şi simplu vor să ajungă în Europa pentru că sunt tratate mai bine decât în ţările arabe decât în Orientul Mijlociu", este de părere directorul Perfect Connections Associates.
Şi salariul diferă faţă de cel obşinut în Filipine. Un job într-o casă de filipinezi ajunge la circa 50 $. La o familie de străini sau cu venituri mai mari o bonă sau o menajeră primeşte 100 de dolari, iar cine lucrează într-un birou, având studii superioare, între 250 $ şi 300 $, potrivit Tianei Perfect. Filipinezii sunt însă recunoscuţi fie în domeniul casnic în Grecia, Italia, fie în domeniul medical, ca asistente în Anglia, fie în construcţii, în Australia.
În România, şi familiile cu venituri de circa 2.000 de euro au apelat la un angajat filipinez, dar cei mai importanţi angajatori sunt persoanele care lucrează în middle şi top management, printre care şi expaţi, politicieni sau oameni de televiziune. "Anul acesta cererea s-a dublat. Avem zile în care primim şi cinci-şase cereri pentru aducerea unui filipinez, mai ales că românii şi-au dat seama că un angajat în domeniul casnic din Filipine este foarte atent la intimitatea angajatorului, nu are pretenţii de a sta la masă cu ei şi cel mai important, vorbeşte foarte bine engleza", spune Tiana Perfect, care estimează că va ajunge la o cifră de afaceri de peste 200.000 de euro din aducerea altor 50 de filipinezi în acest an. "Importul de forţă de muncă din Filipine va creşte în anumite domenii, cu precădere în domeniul casnic, deoarece noi nu avem oameni calificaţi şi nici dotaţi cu răbdarea necesară acestor meserii. Vom asista însă la o cerere masivă de muncitori extracomunitari după depăşirea crizei financiare", concluzionează Tiana Perfect.
În ultima perioadă, pe listele Oficiului Român pentru Imigrări au apărut peste 400 de solicitări pentru autorizaţii de muncă ca bucătar, grădinar, îngrijitor de animale sau chiar ca secretar sau agent de vânzări.