Ploieştiul devine un magnet pentru banii petroliştilor: după Cameron, Lufkin Industries face o fabrică de utilaj petrolier de 126 mil. dolari

Autor: Roxana Petrescu 11.07.2010

Compania texană Lufkin Industries, specializată în furnizarea de echipamente şi servicii pentru industria de petrol şi gaze, precum şi pentru transportul de energie electrică, va face o investiţie de 126 mil. dolari (circa 100 mil. euro) la Ploieşti într-o unitate de producţie, din care o treime reprezintă ajutor de stat.



Potrivit reprezentanţilor Lufkin, unitatea, care va fi localizată în apropierea Ploieştiului, va produce atât echipamente pentru industria petrolieră, cât şi pentru transportul de energie electrică, deşi accentul va fi pus pe prima activitate.
"Unitatea este construită pe un teren de 82 de acri (circa 33 de hectare) şi va costa circa 126 de milioane de dolari (aprox. 100 de milioane de euro). Unitatea va angaja peste 300 de oameni când va fi finalizată în 2012. Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, a fost de acord să acorde către Lufkin stimulente de dezvoltare economică şi asistenţă financiară de 28 de milioane de euro, adică aproximativ 30% din valoarea investiţiei", au declarat reprezentanţii Lufkin.
Anunţul oficial făcut de companie vine în contextul în care Ziarul Financiar a publicat încă de la începutul lunii mai informaţii potrivit cărora Lufkin, companie cu afaceri de peste 500 de milioane de dolari, este interesată de realizarea unei unităţi de producţie la Ploieşti. La momentul respectiv, reprezentanţii Ministerului Economiei declaraseră că o firmă americană vrea să investească 300 de milioane de dolari într-o unitate de echipament industrial în urma unei întâlniri cu ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein. Surse din piaţă au declarat după acest anunţ că texanii de la Lufkin efectuaseră recent o vizită la Ploieşti în căutarea unei eventuale zone pentru investiţia lor.
"Lucrează mult cu Petrom (cea mai mare companie locală şi singurul producător de petrol şi gaze - n.red.) în special pe partea de explorare şi producţie, unde Petrom are un program uriaş de modernizare a sondelor şi au nevoie de echipamente", au declarat la începutul lunii mai surse din piaţă.

Nou hub pentru export
Potrivit reprezentanţilor Lufkin, unitatea din România va exporta producţia către Uniunea Europeană, dar şi către pieţe precum Rusia sau Africa de Nord.
"Operaţiunile din România vor juca rolul unui hub strategic care va deservi piaţa europeană, dar care va avea focalizare şi pe exportul către pieţe ca Rusia, Asia Centrală, Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi pieţele din estul Asiei. Această unitate ar trebui să ne asigure noi clienţi", a precizat Jay Glick, CEO şi preşedinte al Lufkin Industries.
Acesta a mai precizat că motivele care au stat la baza alegerii României ca destinaţie pentru această investiţie au fost accesul facil la materii prime, rutele favorabile de transport, dar şi forţa de muncă bine pregătită.

Tot mai mulţi americani
La sfârşitul anului trecut, o altă companie de profil, Cameron, grup cu afaceri de 6 miliarde de dolari, a finalizat o investiţie de 80 de milioane de dolari într-o fabrică de echipamente destinate industriei de petrol şi gaze la Ploieşti.
Fabrica urma să creeze 300 de noi locuri de muncă, în special pentru oamenii din Câmpina şi Ploieşti, oraşe cu tradiţie în industria petrolieră.
Potrivit reprezentanţilor companiei, toate echipamentele care ieşeau pe poarta fabricii de la Ploieşti erau destinate exportului, printre viitorii clienţi numărându-se giganţi globali cum ar fi ExxonMobil sau BP.