Analiştii dau ca sigură scăderea economiei cu 3%

Autor: Angela Placinta 11.07.2010

Tot mai mulţi analişti economici dau ca sigură scăderea PIB cu 3% în 2010, deşi la începutul anului erau mult mai optimişti şi aveau chiar previziuni pozitive. Până la finalul anului prognozele ar putea deveni chiar mai pesimiste, având în vedere înrăutăţirea pe zi ce trece a activităţii economice şi perspectiva impozitării tuturor veniturilor.
Astfel, analiştii Raiffeisen Bank şi-au revizuit în scădere prognoza privind evoluţia Produsului Intern Brut anul acesta, de la -2% la -3%, după ce acum o săptămână şi analiştii ING, BRD-SocGen şi UniCredit au publicat estimări înrăutăţite referitoare la PIB-ul din 2010. ING vede o scădere de până la 3%, UniCredit de 2,5%, iar BRD de până la 0,5%. De asemenea, Oxford Economics şi-a revizuit previziunile privind contracţia economiei de la 0,6% la 2,6%.
Noile estimări vin în condiţiile în care consumul şi construcţiile sunt în cădere liberă, iar singurele semnale pozitive vin de la industrie, care însă nu are o pondere suficient de mare în PIB pentru a salva economia. În 2009, în timp ce criza răvăşea tot mai mult mediul privat, cu mii de insolvenţe şi zeci de mii de angajaţi concediaţi, toţi oamenii de afaceri îşi puneau speranţele în 2010, aşteptându-se la un an mai bun, însă odată cu noile previziuni aceştia trebuie să îşi refacă planurile. Totuşi, analiştii Raiffeisen spun că trimestrul doi arată ceva mai bine decât primele trei luni din acest an.
"Imaginea de ansamblu arată că activitatea economică din trimestrul doi s-a îmbunătăţit comparativ cu trimestrul anterior. Vedem o creştere trimestrială a PIB apropiată de 0%, dar nu excludem chiar şi o rată pozitivă", afirmă analiştii Raiffeisen Bank.
A doua jumătate a anului va fi însă mult mai dificilă, în condiţiile în care se vor vedea efectele reducerii salariilor bugetarilor cu 25% şi ale majorării TVA. De altfel, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri că, având în vedere prognozele tot mai pesimiste, la finele lui 2010 va trebui luate măsuri şi mai dure pentru creşterea veniturilor la buget, el anticipând că taxele vor creşte şi mai mult.
Ultima prognoză oficială a Comisiei Naţionale de Prognoză indică o creştere de 0,5% a PIB în 2010, însă în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional aceasta urmează să fie modificată, dar nu semnificativ. Bugetul public este construit în baza acestei estimări. Iniţial, autorităţile au avut în vedere chiar o creştere economică de 1,3% pentru anul acesta.