Câţi bani economiseşte statul cu disponibilizările din administraţia locală

Autor: Iulian Anghel 11.07.2010

Administraţiile locale au început să lucreze la noile organigrame de de personal pentru a se încadra în normativul stabilit de o ordonanţă de urgenţă care modifică legea finanţelor publice locale şi care a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial.



Potrivit calculelor Ministerului Administraţiei şi Internelor, economia făcută prin aceste disponibilizări - peste 53.000 de oameni - este de 1,5 mld. lei până la finele anului.
Guvernul a modificat legea finanţelor publice locale constrângând administraţiile locale să reducă din personal, spre ne mulţumirea unor primari. Răspunsul primarului Gheorghe Falcă de la Arad, pregătit încă de dinaintea apariţiei ordonanţei, este edificator: Nu decide Vlădescu ce fac eu la Arad! Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului, susţine şi el: Nu pot să reduc mai mult personal decât am, în vreme ce primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, spune că toate administraţiile sunt băgate în aceeaşi oală, fără să se ţină seama de faptul că un oraş ca Timişoara, cu 400.000 de locuitori, are teatre şi locaţii de cultură, ceea ce alte oraşe nu ar avea, deci are nevoie de personal în plus.
Primăria Galaţi, de pildă, municipiu cu 280.000 de locuitori are 2.200 de angajaţi (este vorba de angajaţii din toate structurile). Dacă se respectă ordonanţa (practic, se împarte numărul de locuitori la media numărului de locuitori corespunzător grupei - comună, oraş, municipiu etc. - care este fixat prin ordonanţă şi se înmulţeşte cu 100, stabilindu-se astfel numărul de personal), trebuie să rămână cu 1.400 de angajaţi. Primăria Timişoara trebuie să disponibilizeze 400 de oameni, Iaşul 700, dar un oraş ca Satu Mare nu are probleme, pentru că are 208 angajaţi şi are dreptul la 260.
În ciuda plângerilor primarilor, nu prea este loc de comentarii. În 40 de zile primarii trebuie să comunice, potrivit ordonanţei, modul în care se încadrează în noile norme.
Cine nu o face sau nu o face în litera legii nu mai primeşte bani de la buget din cota defalcată de TVA. Or, această cotă reprezintă, în unele cazuri, chiar mai mult decât adună unele administraţii din taxe şi impozite locale. Potrivit calculelor făcute de Ministerul de Interne, totalul posturilor peste normativ este de 53.432.
Economia din cheltuielile de personal, în urma restructurărilor, este de 1.505.144.849 lei (357 mil. euro) - ceea ce presupune o reducere de personal de 26,2% şi o reducere de cheltuieli de 29,1%.
Ordonanţa de urgenţă a intrat deja în vigoare şi în mai puţin de 40 de zile primarul sau preşedintele consiliului judeţean, după caz, trebuie să prezinte noua organigramă, urmând să fie demarate procedurile de încadrare a personalului în aceasta. Ordonanţa nu îi vizează pe profesori, medici şi personalul din asistenţa socială.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la finele săptămânii, că în administraţia locală au crescut cheltuielile mai mult decât se poate suporta: "E un soi de autonomie prost înţeleasă în administraţia locală. Ei cred
că-şi pot permite orice din punct de vedere al salarizării, după care să ceară bani de la bugetul de stat pentru investiţii. Nu se mai poate întâmpla aşa ceva. Este foarte adevărat, repet, foarte adevărat că şi Guvernul una a spus şi alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motivează, dacă vreţi, o oarecare, să spunem, dificultate a relaţiei mele cu Guvernul în ansamblul lui".
De asemenea, el a spus că respectă termenul de graţie pe care l-a acordat Guvernului, 1 septembrie. Băsescu a spus că speră ca la 1 septembrie să constate, împreună cu premierul, care dintre miniştri nu şi-au restructurat instituţiile din subordine.