Businessuri de 11,3 mld. € au intrat în insolvenţă de la începutul crizei

Autori: Adelina Mihai , Cristi Moga 11.07.2010

Peste 13.500 de firme au intrat în insolvenţă din 2008 încoace, iar businessul cumulat al acestora depăşeşte 11,3 mld. euro, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza inform´aţiilor obţinute de la Registrul Comerţului. Numărul de firme intrate în insolvenţă şi volumul afacerilor acestora au crescut de la an la an: dacă în 2008 afacerile companiilor intrate în insolvenţă cumulau 2,3 mi liar de de euro, în 2009 cifra a crescut la peste 5 miliarde de euro, în timp ce nu mai în primele patru luni din 2010 suma acestora era de 4 miliarde de euro.




Dacă ritmul de creştere a numărului de dosare de insolvenţă se menţine la fel până la finele anului, este posibil ca businessul companiilor nevoite să se reorganizeze să însumeze peste 5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor de pe piaţa locală, faţă de 1% din 2008.
Un număr de 113 companii cu peste 250 de angajaţi au intrat în insolvenţă în 28 de luni, ceea ce înseamnă că cel puţin 30.000 de locuri de muncă ale angajaţilor din companiile în insolvenţă sunt ameninţate. Din punct de vedere legal, acţionarii, împreună cu administratorii judiciari, au dreptul de a desface toate contractele de muncă, fără să fie nevoie de parcurgerea procedurilor de concediere colectivă. Impactul psihologic pe care îl poate avea asupra angajaţilor vestea că firma pentru care lucrează a intrat în insolvenţă este major, iar primul efect îl reprezintă faptul că salariaţii intră în panică şi îşi caută noi locuri de muncă.
Andrei P., 30 de ani, angajat în cadrul unuia din cei mai mari retaileri care a intrat în insolvenţă anul trecut, spune că nu a ştiut că firma la care lucrează a intrat în insolvenţă până în momentul în care s-a ridicat marfa din magazin.
"Imediat după aceea, a urmat o perioadă de nesiguranţă, de neîncredere, în care şi vânzările au mers prost. După ce s-a aflat vestea, clienţii veneau şi vedeau rafturile goale şi ne întrebau când reducem preţurile sau când începem să vindem produsele la jumătate de preţ", spune Andrei, care a adăugat că angajatorul său luase deja măsuri de reducere de costuri încă de dinainte să ceară insolvenţa, prin tăieri de salarii şi prin disponibilizări.
"Din 20 de angajaţi, am mai rămas 7, iar concedieri cu siguranţă că s-au făcut în toate magazinele din ţară. O perioadă de timp m-am gândit să-mi găsesc un nou loc de muncă, însă acum este bine, vânzările şi-au reve­nit, iar salariile au fost aduse la nivelul de dinainte de reducere", mai spune Andrei. Cele mai multe firme care au intrat în insolvenţă în 2008 şi 2009 provin din domeniul comerţului (peste 8.000 de firme) şi al industriei prelucrătoare (aproape 4.000 de firme). Specialiştii spun însă că numărul firmelor care vor intra în insolvenţă până la finele anului va creşte, deşi s-ar putea ca date le pentru Bucureşti să nu reflecte acest lucru.
"Cred că numărul de dosare de insolvenţă va creşte până la sfârşitul anului. Problema este că s-a intrat în vacanţă judecătorească şi nu se mai deschid proceduri la cererea creditorilor, ceea ce înseamnă că noile dosare se vor soluţiona abia anul viitor şi este posibil să nu se reflecte o creştere a numărului de in solvenţe până la finele anului, cel puţin la Tribunalul Bucureşti", susţine avocatul Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă şi coordonatorul firmei RVA Insolvency.