CEZ renunta la centrala de la Galaţi, un proiect de 400 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu 12.07.2010

Cehii de la grupul energetic ceh CEZ au anunţat că vor renunţa la realizarea unui grup energetic nou pe gaze la Galaţi, proiect care ar fi putut ajunge la o valoare de 400 de milioane de euro.

Decizia cehilor vine în contextul în 2008 CEZ a semnat un memorandum de înţelegere cu statul român reprezentat de Termoelectrica privind construcţia unei unităţi noi de producţie a energie la Galaţi.

"Pe parcursul acestor doi ani, grupul CEZ a derulat studiul de fezabilitate pentru construirea unei noi unităţi de 400 de MW pe locul unde acum există CET Galaţi, o "insulă" aflată în perimetrul ArcelorMittal. Studiul de fezabilitate a arătat faptul că proiectul nu poate fi construit, din cauza unor costuri importante şi în acelaşi timp neprevăzute. Aceste costuri vizează reţeaua precum şi conductele de gaz", au declarat reprezentanţii CEZ.

Aceştia au precizat că se vor concentra în continuare pe proiectul eolian de 600 de MW în valoare de 1,1 miliarde de euro pe care îl construiesc în două comune dobrogene, precum şi pe proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.