CARTEA DE STIINTA / Apocalipsa după Emil Bock

Autor: Ziarul de Duminica 12.07.2010


Emil Bock

Apocalipsa. Considerţii asupra revelaţiei lui Ioan

Editura Univers Enciclopedic Gold, Editura Triade

Emil Bock (1895-1959) a fost teolog german, colaborator apropiat al lui Rudolf Steiner, care s-a evidenţiat prin cercetarea aprofundată a Vechiului şi Noului Testament. "Prin cartea sa dedicată Apocalipsei, Emil Bock ne invită să reflectăm la propria poziţie faţă de existenţă şi să intrăm într-o relaţie activă cu substanţa acestui adevărat manual profetic de autoeducare. Apocalipsa se adresează atat omenirii întregi, cat şi fiecăruia din noi în mod personal." Traducere din limba germană de Diana Sălăjanu şi Agenor Crişan. Postfaţă de Sorin R. Ţigăreanu.

Antonio Damaso

În căutarea lui Spinoza

Cum explică ştiinţele sentimentele

Editura Humanitas

După ce odată cu prima lui carte, Eroarea lui Descartes, a pătruns în mecanismul intim al raţiunii, Antonio Damasio dezvăluie aici substratul neurologic al emoţiilor şi sentimentelor care ne însufleţesc. Pornind de la observarea cazurilor clinice cu care s-a confruntat şi de la investigaţii prin cele mai noi tehnici de imagistică cerebrală, Damasio construieşte o spectaculoasă teorie unitară a afectelor - în ultimă instanţă, o teorie a sufletului omenesc. Iar în acest punct ideile sale se întâlnesc cu ideile lui Spinoza. Cartea devine astfel un dialog pasionant între neurologia de vârf a zilelor noastre şi gândirea unui filozof singular care şi-a trăit viaţa în perfect acord cu credinţele lui.

Profesor la Universităţile din California de Sud şi Iowa, precum şi la Institutul Salk, Antonio Damasio este unul dintre marii neurologi ai lumii şi, în acelaşi timp, autorul unor celebre cărţi adresate publicului larg. A primit numeroase premii (unele împreună cu soţia sa, Hanna Damasio, la rândul ei neurolog), între care, recent, Premiul Príncipe de Asturias pentru Stiinţă şi Tehnologie. Este membru al Institutului de Medicină de pe lângă Academia Naţională de Stiinţe şi al Academiei Americane de Arte şi Stiinţe. A publicat lucrări de mare răsunet internaţional, între care Descartes' Error (trad. rom. Eroarea lui Descartes, Humanitas, Bucureşti, 2004) şi The Feeling of What Happens, traduse în peste 30 de limbi.