TRADUCERI / Cum să furi un milion. Sau mai multe

Autor: Stelian Turlea 12.07.2010

Născut în 1970, Brad Meltzer este autorul mai multor romane de mare succes la public, între care şi romanul de faţă, din 2003. "Milionarii"*) a apărut în această primăvară la Editura RAO.

Doi fraţi care lucrează la o bancă privată atat de exclusivistă încat trebuie să ai minimum două milioane de dolari pentru a te număra printre clienţii săi, dau o lovitură. Unul dintre fraţi se află într-o poziţie executivă, celalălt, într-una inferioară, de început. Dar, împreună, folosind un program sofisticat de computer, transferă într-un cont banii la care au acces şi descoperă, după transfer, că s-au îmbogăţit cu trei milioane de dolari, în loc de trei sute de mii cat îşi imaginau. Intervine serviciul secret, urmează o amplă anchetă, cu urmăriri, dispariţii, lovituri de teatru, în care se descoperă că alţii erau adevăraţii făptaşi.

Romanul este un thriller financiar despre lumea sălbatică a băncilor, în care nebunia caştigului schimbă caractere, distruge prietenii şi căsnicii, în care sunt implicate toate forţele unei societăţi. De asemenea, este un fel de avertisment în legătură cu formidabila putere pe care au dobandit-o noile tehnici electronice care ascund şi modifică orice realitate. O poveste aproape incredibilă, care te lasă cu sufletul la gură, care curge uşor şi surprinde cititorul. Morala poveştii este evidentă: e o eroare, un păcat să furi mari sume de bani, faptul îţi complică viaţa. Meltzer inovează însă. "Suntem alături de aceşti fraţi - scria unul dintre comentatorii americani -, ne plac, pentru că ştim că nu sunt diferiţi de noi. Ei caută pur şi simplu o ieşire dintr-o lume în care cel care munceşte nu prea are orizont. Cine ştie, poate norocul va fi de partea noastră şi nu vom fi prinşi. Nu cred însă că majoritatea ar proceda altfel."

Din păcate, deşi nu are părţi plictisitoare, romanul este prea lung şi riscă să fie lăsat din mană de cititori, înainte ca acţiunea să-i prindă într-atat încat să-i împiedice.

*) Brad Meltzer - "Milionarii". Editura RAO. Traducere din limba engleză de Andreea Şeler.