Petrom aduce „artileria grea“ pentru creşterea producţiei de petrol

Autor: Roxana Petrescu 12.07.2010

Petrom, cea mai mare companie locală, a încheiat un contract de 15 ani cu britanicii de la Petrofac, grup specializat în servicii pentru industria petrolieră, cu venituri de 3,6 mld. dolari, pentru creşterea producţiei din nouă zăcăminte deţinute de producătorul local de petrol şi gaze situate în zona Ţicleni, (judeţul Gorj).
În următorii cinci ani de zile, britanicii ar trebui să crească producţia din cele nouă zăcăminte, care au fost exploatate în ultimii 60 de ani, cu cel puţin 50%, Petrofac estimând în această perioadă venituri de 270 de milioane de dolari.
Acesta este cel de-al doilea parteneriat pe care Petrom îl semnează cu o companie de talie mondială, după ce anul trecut firma a început lucrările de explorare la mare adâncime în Marea Neagră împreună cu gigantul american ExxonMobil.
Creşterea producţiei de petrol şi gaze este principala linie strategică a companiei pe termen lung în contextul în care Petrom a anunţat încă de anul trecut că activitatea de procesare a petrolului va fi diminuată ca urmare a reducerii capacităţii de rafinare a companiei.

900 de angajaţi trec la britanici
În urma contractului semnat, Petrofac va prelua de la Petrom operaţiunile de producţie şi serviciile aferente, precum şi circa 900 de angajaţi. "Pentru a ne atinge potenţialul pe segmentul de explorare şi producţie, având în vedere complexitatea operării zăcămintelor mature precum şi a portofoliului nostru în România, ne vom concentra asupra redezvoltării unui număr de circa şase-opt zăcăminte majore până în 2015", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.
Compania va rămâne deţinătorul contractelor de concesiune şi al producţiei de hidrocarburi, în timp ce Petrofac va gestiona operaţiunile la zăcăminte în numele Petrom. Britanicii vor fi plătiţi în funcţie de cantitatea de ţiţei produsă, inclusiv un tarif crescut în funcţie de producţia suplimentară.
Potrivit standardelor internaţionale de contabilitate, Petrom a înregistrat în primul trimestru al anului un profit net de 807 mil. lei (196,3 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările producătorului de petrol şi gaze s-au majorat cu 2%, până la 3,93 mld. lei (957 mil. euro).


Miza contractului

Potrivit datelor Petrom, în prezent cele nouă zăcăminte din zona Ţicleni produc împreună circa 4.500 de barili echivalent petrol pe zi, adică 2,5% din producţia totală internă a Petrom. Potrivit datelor Petrofac, această producţie este realizată prin intermediul a circa 300 de sonde, deşi în zonă sunt amplasate mai 1.000 de sonde.
Dacă Petrofac îşi va îndeplini prevederile din contract, în 2015 producţia din zona Ţicleni ar trebui să ajungă la 6.750 de barili pe zi. Astfel, la un preţ al barilului de 75-80 de dolari pe baril, Petrom ar putea avea un câştig suplimentar de până la 180.000 de dolari pe zi din producţia de petrol şi gaze.