Alprom Piteşti produce mobilă pentru hotelurile din Anglia care se pregatesc de Olimpiada

Autor: Ioana David 12.07.2010

Omul de afaceri Cătălin Chelu (desen), care deţine pachetul majoritar de acţiuni al producătorului de mobilă Alprom Piteşti, spune că vânzările medii lunare ale companiei au ajuns la 500.000 de euro, comparativ cu 450.000 de euro în prima jumătate a anului trecut, revirimentul făcându-se pe seama exportului.
"Este mai bine, vânzările au crescut puţin. Se simte cererea de la export în condiţiile în care piaţa românească a rămas îngheţată", a spus Chelu. Chelu, 42 de ani, a preluat pe neaşteptate acţiuni la producătorul de mobilă de la salariaţi şi directori în vara anului trecut, situaţia companiei fiind dificilă în acea perioadă. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. La scurt timp, Chelu a anunţat că vrea să readucă producătorul pe creştere, după declinul din 2009.
Aproximativ 86-90% din producţia Alprom merge la export în special în Europa, însă Chelu spune că cea mai bună evoluţie au avut-o livrările în Marea Britanie, unde se vor organiza în 2012 Jocurile Olimpice de Vară.
"Livrările pentru hoteluri au crescut acolo (Marea Britanie - n.red.) pe fondul Olimpia dei", a mai spus Chelu, care a adăugat că se simt cereri şi din restul Europei.
În prezent, în cadrul Alprom lucrează în jur de 500 de oameni, la jumătate comparativ cu anul 2008, când efectivul Alprom SA era de 1.043 de angajaţi. Şi afacerile companiei au scăzut puternic în intervalul 2008-2010. În 2008, compania a rulat 11,6 mil. euro. Dacă media lunară a vânzărilor se menţine, Alprom ar putea ajunge la 6 mil. euro, adică aproape jumătate din rulajul anului 2008.
Piaţa mobilei a fost una extrem de dificilă pentru jucători în ultimii ani, prăbuşirea din imobiliare fiind imediat resimţită şi de companiile din această industrie. Toţi marii jucători au terminat pe scădere şi majoritatea au avut şi marjele de profit afectate. Anul trecut retailul local de mobilă a fost de aproximativ 0,9 mld. euro. La nivel mondial piaţa de mobilă a scăzut cu 20%.
În industria mobilei, Alprom concurează cu Mobexpert, IKEA, Elvila, Italsofa, Sortilemn, Casa Rusu sau Neoset. În ultimii ani, companiile au încercat să-şi reducă livrările către export şi să se concentreze pe piaţa internă, dar acum trendul pare că s-a inversat. Şi pentru 2010 prognozele sunt de scădere, iar majoritatea executivilor sunt pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor şi contextul economic general.

Şanse reduse de revenire pentru economia românească
"Ne-am obişnuit să trăim văzând şi făcând. Nu putem face planuri. Nu există perspective. Nu ştiu cine poate să fie optimist când peste tot se raţionalizează ceva", a mai spus omul de afaceri, care a precizat că şi în alte domenii în care are businessuri "se merge în aceeaşi notă", adică revirimentul vine de la export.
Recent întregul mediu de business a fost afectat de majorarea TVA la 24%, iar planurile şi prognozele a trebuit să fie ajustate în consecinţă. Omul de afaceri a făcut primii bani cu firma de cablu Cony Sat din Galaţi, iar apoi a intrat pe Bursă profitând de creşterile fulminante de acţiuni la SIF-uri şi cumpărând firme de pe RASDAQ controlate în general de directori şi salariaţi. În prezent, Chelu este unul dintre cei mai puternici investitori pe piaţa de capital şi este implicat în firme precum Altur Slatina, Vulturul Comarnic, Celule Electrice Băileşti şi Mecanica Roteş, dar este şi unul dintre cei mai influenţi investitori în SIF-uri.