Percepţia despre România este la un minim istoric şi străinii evită Bursa

Autor: Adrian Ionut Cojocar 12.07.2010

Bursa a înregistrat ieri o scădere moderată, după mai multe zile în care variaţiile indicilor nu au depăşit 1%, iar lichiditatea a fost una dintre cele mai slabe din acest an, transferurile cu acţiuni cifrându-se la 1,4 mil. euro. Principalele 10 titluri de pe Bursă au pierdut ieri 2,4%, în timp ce SIF-urile s-au depreciat cu 2,5%. Indicele general BET-C a coborât cu 1,9%.
Brokerii spun că investitorii sunt nehotărâţi dacă să intre acum sau să aştepte preţuri mai mici, în condiţiile în care lucrurile nu sunt clare nici pe plan intern, nici extern.
"Investitorii de pe Bursă aşteaptă o direcţie. Dacă pe termen lung majoritatea cred că lucrurile vor evolua pe o direcţie mai mult sau mai puţin pozitivă, pe termen scurt există în prezent foarte multe incertitudini legate de scăderea euro, de revenirea economică americană, care pare să nu fie la fel de completă cum o vedeam acum câteva luni. Percepţia despre România cred că este acum la un minim istoric şi din această cauză investitorii străini o evită. Indicii americani se mişcă pe aici, ba sub prag, ba deasupra. Nici Guvernul nu are o direcţie, discutându-se acum despre revenirea asupra majorării TVA, fapt ce mi se pare o dovadă de amatorism", spune Adrian Mănăilă, directorul general al EldaInvest.
Tranzacţiile din piaţă s-au realizat mai ales spre finele şedinţei, atunci când Bursa a dat semne de slăbiciune şi corecţiile s-au accentuat.
Cele mai tranzacţionate au fost ieri titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 2,4%, pe un rulaj de doar un milion de lei. Titlurile producătorului de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO) au făcut obiectul unei tranzacţii în valoare de 0,94 mil. lei la un preţ cu 0,9% sub cel din şedinţa precedentă.
Acţiunile Transelectrica (TEL) şi cele ale Transgaz Mediaş (TGN) au pierdut ieri 1,8% şi respectiv 0,6% din valoare. Titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 2,9% pe un rulaj de doar 225.000 de lei, la fel şi cele ale Dafora Mediaş (DAFR), care s-au depreciat cu 3,5%.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit una dintre cele mai drastice corecţii, acestea pierzând 3,6%, după ce unii foşti şi actuali membri din conducere au fost acuzaţi de tranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate.
Acţiunile Impact Bucureşti (IMP), împotriva căreia a fost declanşată procedură de insolvenţă, au fost ieri suspendate de la tranzacţionare.
"Investitorii nu sunt încurajaţi nici de problemele de la cele două companii de la categoria I a Bursei. În cazul Băncii Transilvania cred că lucrurile nu sunt suficient de clare. O să fie o vară grea şi probabil că piaţa nu va evolua spectaculos în această perioadă. Investitorii aşteaptă semnale din economie să vadă dacă va fi sau nu inflaţie, care vor fi efectele asupra salariilor şi asupra consumului", a precizat Mănăilă.
Pe piaţa futures a BVB s-au derulat tranzacţii pe cursul leu/euro în valoare de 0,92 mil. euro. Investitorii au pariat pe deprecierea leului la un nivel de echilibru de 4,33 lei/euro la finele lunii septembrie şi de 4,4 lei/euro pentru sfârşitul anului.
Totuşi cotaţiile sunt în scădere semnificativă comparativ cu cele din urmă cu două săptămâni.

De urmarit astazi