Exporturile s-au majorat în mai cu 29%. Importurile cresc mai puţin din cauza lipsei cererii interne

Autor: Claudia Medrega 12.07.2010

Exporturile au continuat să crească în luna mai, stimulate de cererea externă, însă ritmul s-a mai temperat, la 29,5%, comparativ cu ascensiunea din aprilie.
Totuşi, dinamica de creştere a exporturilor s-a plasat peste media din primele cinci luni, de 24,8%, ceea ce denotă că exporturile româneşti şi-au păstrat competitivitatea, în pofida dificultăţilor economice cu care se confruntă principalii parteneri comerciali ai României, a comentat Melania Hăncilă, economistul - şef al Volksbank.
Exporturile au însumat 2,9 mld. lei în luna mai, iar importurile au ajuns la 3,9 mld. lei, în creştere cu 27,7%. În intervalul ianuarie - mai exporturile au urcat cu 24,8%, la 13,8 mld. euro, în timp ce importurile au crescut cu 17,5%, la 17,6 mld. euro.
"Creşterea exporturilor româneşti în 2010 s-a datorat deprecierii leului în raport cu monedele forte, investiţiilor majore în capacităţile de producţie din anii anteriori şi faptului că produsele româneşti se încadrează în categoria bunurilor medii, cererea pentru acestea fiind mai puţin afectată de criză în comparaţie cu bunurile de lux", a afirmat Hăncilă.
În primele cinci luni ale anului, atât exporturile, cât şi importurile au crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă avansul mai mare înregistrat de exporturi faţă de importuri a determinat reducerea deficitului comercial cu 125 mil. euro.
Deficitul comercial a ajuns la 3,8 mld. euro în primele cinci luni ale anului, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. "Ne aşteptăm să continue ajustarea deficitului comercial şi în lunile următoare, deoarece deocamdată nu sunt perspective de întărire a leului, iar majorarea TVA şi scăderea salariilor bugetarilor vor exercita presiuni suplimentare asupra consumului intern", a mai spus Hăncilă.
Dinamica de creştere a importurilor s-a menţinut inferioară avansului exporturilor, deoarece cererea internă s-a contractat mai puternic decât consumul principalilor parteneri comerciali ai României şi din cauza deprecierii puternice a monedei naţionale.
Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (42,7% la export şi 34,5% la import) şi alte produse manufacturate (34,7% la export şi, respectiv, 30,6% la import).