Reacţii rezervate ale acţionarilor, mesaj de încredere de la BNR

Ziarul Financiar 12.07.2010

Banca Transilvania: Aceste acuzaţii nu interferează cu activitatea normală a băncii
Conducerea Băncii Transilvania (TLV) a anunţat că acordă întreg suportul autorităţilor pentru rezolvarea rapidă şi transparentă a acestui caz şi că acuzaţiile care se aduc membrilor din Consiliul de Administraţie al Băncii, care ţin exclusiv de tranzacţii pe piaţa de capital, nu interferează în niciun fel cu activitatea normală a băncii.
"Banca Transilvania a luat act de decizia DIICOT Cluj de a dispune trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care se află şi domnul Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, pentru presupuse acţiuni legate de manipularea pieţei de capital. Referitor la aceste acuzaţii dorim să precizăm că Banca Transilvania a aflat în data de 16 decembrie 2009 că Bank of Cyprus a achiziţionat acţiuni TLV reprezentând 9,7% din capitalul social. Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania nu are cunoştinţă de nicio acţiune rău intenţionată a vreunuia dintre membrii săi şi are încredere în probitatea morală şi profesională a tuturor membrilor săi", se arată într-un comunicat transmis de Banca Transilvania Bursei de Valori Bucureşti.
BNR: Toţi cei menţionaţi în comunicatul DIICOT beneficiază de prezumţia de nevinovăţie
Cei patru bancheri trimişi în judecată de procurorii DIICOT vor beneficia de prezumţia de nevinovăţie, iar Banca Naţională a României (BNR) nu va lua nicio măsură împotriva lor fără o decizie definitivă a instanţei, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Mediafax.
"Va fi un proces. Comunicatul se referă la trimitere în judecată, ceea ce înseamnă că va exista şi o sentinţă. Până la această sentinţă definitivă, toţi cei înscrişi în comunicatul DIICOT beneficiază de prezumţia de nevinovăţie", a spus Vasilescu, întrebat dacă banca centrală, care autorizează persoanele din conducerea băncilor, va adopta vreo măsură în privinţa celor patru.
BERD: Monitorizăm situaţia îndeaproape
"Monitorizăm situaţia îndeaproape şi nu facem comentarii cât timp nu există o decizie judecătorească", a declarat pentru ZF Bojana Todorovska, purtător de cuvânt al BERD.
Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania, cu o participaţie de 14,6%. BERD este principalul factor de decizie în Consiliul de Administraţie al băncii.
SIF Moldova: Este bine că nu s-au găsit nereguli interne
"Mi-e greu să cred că astfel de persoane la nivel înalt din cadrul băncii nu cunosc ce înseamnă reglementările privind informaţiile privilegiate şi cele care trebuie aduse la cunoştinţa investitorilor, iar acuzaţiile se referă mai mult la foşti membri ai Consiliului de Administraţie. Sunt convins că ancheta a fost bine documentată înainte să fie transmisă organului de justiţie. Este un lucru bun că nu s-au constatat nereguli la nivel intern şi de conducere a băncii care să-i afecteze activitatea. În acest caz riscurile privind afectarea imaginii băncii ar fi fost mult mai mari", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, care este, începând din aprilie, şi membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania. SIF Moldova a cumpărat în ultimele luni acţiuni TLV de pe Bursă, majorându-şi participaţia la aproape 4,2%.
Reprezentanţii SIF1 şi SIF5 nu au putut fi contactaţi
Reprezentanţii SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin fiecare câte 4,9% din acţiunile TLV, nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana, se află de mai mult de un an în conflict cu Horia Ciorcilă şi conducerea Băncii Transilvania, după ce un grup de acţionari ai SIF1 grupaţi în jurul lui Ciorcilă a încercat să preia conducerea SIF în aprilie 2009. În aprilie 2010, SIF1 şi-a pierdut reprezentantul în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania şi a contestat în justiţie alegerea CA, dar şi deciziile privind majorarea capitalului social al băncii şi listarea acesteia pe Bursa din Viena.