Editura ALL are de recuperat de la librării 500.000 de euro, un sfert din cifra de afaceri

Autor: Mirabela Tiron 13.07.2010

Editura All, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de carte, controlată de familia Penescu din Capitală, a încheiat primele şase luni ale anului cu încasări mai mici cu 4%-5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit estimărilor oficialilor companiei, care nu au dorit să precizeze valoarea absolută.
"Vom face publică valoarea cifrei de afaceri după ce vom avea rezultatele oficiale auditate. Ne aşteptăm ca anul acesta să finalizăm cu o cifră de afaceri de 2 mil. euro la editura All, faţă de aproape 2,3 mil. euro anul trecut. Am proiectat anul acesta businessul astfel încât să reziste", a declarat Gabriel Scînteia, CEO-ul grupului. Dacă în 2008, editura avea un profit net de 400.000 de euro, anul trecut a terminat cu un profit care reprezintă doar 0,57% din cifra de afaceri (circa 13.000 de euro - n. red.), potrivit lui Scînteia. Aceste rezultate au fost obţinute în contextul în care editura All a luat mai multe măsuri pentru optimizarea costurilor. Printre acestea se numără reducerea planului editorial cu 35-40%, a tirajelor, dar şi reducerea salariilor şi inclusiv a numărului de angajaţi cu 30%.
Aproape 20% din încasările grupului vin din vânzarile de carte educaţională, care, însă, au avut cel mai mare ritm de scădere de la începutul anului, de aproape 82%.
"Panica apărută în piaţă din cauza tăierii salariilor şi a măririi taxei pe valoarea adăugată au dus la scăderea pieţei de carte. Mai mult, editurile sunt suferinde din cauza sistemului de distribuţie subdezvoltat", a precizat el, adăugând că din ce în ce mai multe librării au probleme, iar unele chiar
s-au închis.
Un exemplu îl reprezintă lanţul de librării Diverta, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de distribuţie de carte, care a intrat în insolvenţă cu datorii de peste 10 milioane de euro şi care a închis mai multe unităţi neprofitabile.
Pe piaţa de distribuţie de carte mai activează alături de Diverta şi librăriile Cărtureşti, Humanitas şi Compania Naţională de Librării.
"Dacă în lunile februarie, martie şi aprilie am avut vânzări în creştere cu 10% şi chiar 15%, începând cu luna mai, dar şi în iunie, după ce a fost făcut anunţul majorării taxei pe valoare adăugată, vânzările s-au redus cu până la 30%", a menţionat Scînteia. Mai mult decât atât, reprezentantul editurii All, cea de-a cincea editură ca mărime de pe piaţă, susţine că soldul sumelor de recuperat de la librării a ajuns la 2,1 milioane de lei (500.000 de euro), sumă ce reprezintă un sfert din afacerile editurii.
Pe piaţa de carte nu există date oficiale legate de dimensiunile pieţei, jucătorii de profil estimând o valoare cuprinsă între 80 şi 100 de milioane de euro. Alături de grupul All, pe piaţa de carte mai activează Polirom, Corint, Humanitas şi Curtea Veche.