Gheorghe Hagi a adus la hotelul IAKI din Mamaia un manager „şcolit“ în hotelurile lui Copos

Autor: Mirabela Tiron 13.07.2010

Hotelul de patru stele Iaki din Mamaia, aflat în proprietatea fostului fotbalist Gheorghe Hagi, a avut în prima lună de vară încasări de 1,7 milioane de lei (400.000 euro), în creştere cu 30,7% în lei faţă de nivelul din iunie anul trecut.



"Luna iunie a depăşit ca şi cifră de afaceri aceeaşi perioadă a anului 2009. A fost mai bine pentru că ne-am concentrat pe mixul de marketing şi am jonglat mai îndeaproape cu diferitele nişe de piaţă", a declarat Anca Nedea, directorul general al hotelului de patru stele Iaki.
Nedea, 32 de ani, a preluat conducerea hotelului din Mamaia în februarie anul acesta. Ea a ocupat în perioada 2007-sfârşitul lui 2009 poziţia de director general la hotelurile Europa şi Astoria din Eforie Nord, deţinute de omul de afaceri George Copos.
Anca Nedea a intrat în grupul Ana Hotels, controlat de Copos, încă din 2002, când se ocupa de evidenţa contabilă a hotelurilor Europa şi Astoria, ulterior fiind avansată ca şef serviciu financiar-contabil, director executiv, director economic şi în final director general.
"Avem un buget dificil într-un an foarte dificil, extrem de imprevizibil, şi într-un sezon supus capriciilor vremii şi ale măsurilor de criză, care se scurtează alarmant", a precizat şefa hotelului lui Hagi.
În toată staţiunea Mamaia mai puţin de jumătate din camerele unităţilor de cazare au fost ocupate în iunie, adică circa 9.300 de turişti s-au cazat în medie pe zi, capacitatea totală de cazare în hotelurile din această staţiune fiind de 20.600 de locuri, potrivit Asociaţiei de Promovare a Litoralului Românesc. Cu toate acestea, hotelul Iaki a avut în prima lună de vară un grad mediu de ocupare de 66%, faţă de 60% în mai, 46% în aprilie şi 44% în luna februarie.
Anul trecut, hotelul fostului fotbalist Gheorghe Hagi a fost modernizat în urma unei investiţii de 5,5 milioane de euro, sumă alocată pentru dezvoltarea a 24 de camere, a unui restaurant de 270 de locuri, renovării etajelor şi decoraţiunilor interioare. Din cauza lucrărilor de renovare, hotelul a operat anul trecut, până la jumătate lunii iunie, cu 70 de camere. În prezent, unitatea operează 122 de camere, preţul pe noaptea de cazare în camera dublă fiind de 169 de euro, cu rezervare pe www.booking.com.
"Cei mai multi turişti care s-au cazat în hotel sunt români, dar atât acum, cât şi în extrasezon avem şi contracte corporate, dar şi cu operatori străini, care ne aduc clienţi din alte părţi ale continentului şi ale lumii: ruşi, francezi, nemţi, israelieni, egipteni", a menţionat Anca Nedea.
În staţiunea Mamaia nu se cazează mulţi turişti străini, doar 5% din numărul total de turişti care s-au cazat în iunie în unităţile hoteliere fiind turişti străini.
Şefa hotelului Iaki susţine că a semnat contracte cu tour-operatori străini, dar şi cu agenţiile de turism de pe piaţă pentru a atrage mai mulţi clienţi. "Hotelul este prezent şi pe sistemele de vânzări online. Strategia pentru această vară înseamnă nu o politică stabilită în timp, ci urmărirea zilnică a tuturor canalelor de vânzări pentru a reacţiona cât mai repede la ce se întâmplă."
Hotelul Iaki încasează 44% din venituri din cazare şi 56% din food & beverage. Anca Nedea precizează că a schimbat strategia pe partea de conferinţe, care s-a concretizat în organizarea de mai multe evenimente.
"Toată lumea a învăţat într-un an şi jumătate că banii nu se mai fac uşor şi că acum nu se mai produce ca înainte. Reacţia imediată a constat în oferte speciale şi folosirea de canale de promovare multiple", a declarat Anca Nedea, care a mai adăugat că bugetele de marketing trebuie cheltuite cu mai multă atenţie.
Reprezentanţii hotelului nu au precizat valoarea cifrei de afaceri obţinută de hotel anul trecut. "Cifra de afaceri pentru anul 2009 nu este elocventă în condiţiile în care în perioada ianuarie-mai hotelul a fost închis pentru renovare în vederea aducerii la un nivel de cinci stele şi de aceea nu se doreşte să fie dată publicităţii", a spus Anca Nedea.
Pe lângă Gheorghe Hagi, printre foştii fotbalişti care mai au afaceri în industria ospitalităţii se numără Adrian Ilie, care deţine hotelul Ruia din Poiana Braşov. De asemenea, fostul fotbalist Gică Popescu plănuieşte să construiască un hotel de patru stele pe un teren de 5.000 de metri pătraţi în sectorul 1 al Capitalei.
În 2008, hotelul Iaki, înregistrat pe compania Hagi Sport, a finalizat cu o cifră de afaceri de 11,3 milioane de lei (3 milioane de euro) şi cu un profit de circa 500.000 de euro, la 130 de angajaţi, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.