Cum a ajuns un site de ştiri cu plată să facă agenda publică din Franţa

Autor: Magraon Andreea 13.07.2010

Mediapart, un site de ştiri cu plată, care nu publică reclame, a ajuns epicentrul celui mai mare scandal politic din Franţa, în care este implicat preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi moştenitoarei L'Oréal Liliane Bettencourt, relatează The Guardian. Site-ul a publicat mai multe înregistrări în care sunt implicaţi mai mulţi politicieni francezi, printre care şi actualul ministru al muncii Eric Woerth. Site-ul a făcut luna trecută publice înregistrări ale unor conversaţii telefonice între Liliane Bettencourt şi Patrice de Maistre, administratorul averii sale. Un ultim interviu acordat Mediapart de către Claire Thibout, fostă contabilă a moştenitoarei L'Oréal, care susţine că Maistre i-a spus că a retras 150.000 de euro cash din conturile miliardarei, sumă pe care intenţiona să i-o transfere lui Woerth pentru campania lui Sarkozy.
Preşedinţia franceză a respins acuzaţiile. Sarkozy a declarat că acuzaţiile împotriva lui Eric Woerth "reprezintă o insultă şi nu conţin niciun element de adevăr".
Lansat în 2008 de doi editori de la cotidianul Le Monde, site-ul oferă cititorilor articole de investigaţie. Abonamentul lunar costă 9 euro. Mediapart are 25 de editori cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani. Investiţia iniţială a fost de 3 mil. euro, 1,3 mil. euro de la fondatori, restul fiind adus de un consorţiu de investitori, care-l include şi pe Xavier Niel, unul dintre investitorii care au cumpărat luna trecută Le Monde.
Până luna trecută, site-ul încerca să supravieţuiască cu 25.000 de abonaţi, scrie The Guardian. Scandalul politic pe care l-a provocat însă a făcut din Mediapart unul dintre cele mai importante site-uri din Franţa. "Înregistrările au adus 5.000 de noi abonaţi în luna iunie", a declarat Sophie Dufau, editor la Mediapart. Numărul de vizite de pe site au crescut la 4,1 milioane de la 1,5 în luna precedentă. "Am aşteptat câteva zile înainte de a posta înregistrările pe site. Ne-am decis să folosim numai extrase pe care le considerăm de interes public", a mai spus Dufau. Acesta a fost şi punctul de vedere al judecătorilor care au analizat acuzaţiile de încălcare a dreptului la intimitate lansate de moştenitoarea imperiului L'Oreal.
Din 16 iunie, site-ul a postat numai extrase din înregistrările controversate, până când cotidianul Le Point a făcut rost de ele şi a publicat transcriptul acestora.
Acuzaţiile survin scandalurilor legate de cheltuieli de săptămâna trecută în urma cărora au demisionat doi miniştri. Reacţia neobişnuit de întârziată a preşedintelui îngreunează eforturile guvernului francez de implementare a măsurilor de austeritate şi reduc dramatic popularitatea lui Sarkozy.