Varianta renunţării la cota unică bulversează din nou mediul politic şi pe cel de afaceri

Ziarul Financiar 13.07.2010

Ideea impozitării progresive trimite cu gândul la cota maximă de 40% aplicată până în 2004, însă în 2011 treptele ar putea fi mult mai joase, după cum indică ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu.Consultanţii fiscali şi oamenii de business resping varianta introducerii unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor în locul cotei unice, acuzând în primul rând efectul de scumpire a forţei de muncă atât timp cât se aşteaptă ca măcar treptele superioare de impunere să depăşească actuala cotă de 16%.



Ideea impozitării progresive trimite cu gândul la cota maximă de 40% aplicată până în 2004, însă în 2011 treptele ar putea fi mult mai joase după cum indică ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu. Experţii în domeniu susţin că renunţarea la cota unică ar însemna un pas înapoi pentru politica fiscală a României şi pierderea competitivităţii faţă de alte state europene, care a permis atragerea multor investiţii străine în ultimii cinci ani.
Alexander Milcev, partener pe taxe la firma de consultanţă Ernst&Young, aduce în discuţie şi creşterea costurilor de administrare atât pentru contribuabil, cât şi pentru Fisc, afirmând că va rezulta un sistem complicat şi greu de gestionat cu tot cu deducerile pentru pensii şi asigurări de sănătate private. "Toată lumea s-a obişnuit cu simplitatea cotei unice, iar schimbarea nu ar fi bine-venită. Cu cât mai complex este sistemul, cu atât mai puţin previzibile sunt rezultatele."
Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert, spune că îl deranjează o taxare progresivă, "dar dacă face bine finanţelor publice şi vine la pachet cu alte măsuri, care în final ar putea duce chiar la scăderea TVA, aş putea să înţeleg; dacă este doar o modalitate de a acoperi nişte găuri, nu va fi bine".
"Companiile abia supravieţuiesc şi orice impozit pe salarizare le va crea probleme. Dispariţia cotei unice ar duce la creşterea cheltuielilor cu salariile în companii şi, implicit, la disponibilizări", a comentat Marius Cristescu, care deţine alături de fratele său grupul de firme Bega.
Scenariul impozitării progresive, discutat şi la precedenta rundă de negocieri cu FMI, a stârnit reacţii contradictorii pe scena politică: premierul Emil Boc a spus că Vlădescu nu avea mandat să aducă în discuţie varianta abandonării cotei unice, în timp ce vicepremierul Marko Bela (UDMR) a declarat că nu respinge această idee pentru 2011.
Din partea opoziţiei, PNL a acuzat puterea de iresponsabilitate în cazul renunţării la cota unică, iar PSD, care susţine impozitarea progresivă, nu a putut decât să-l suspecteze pe Vlădescu de "lansarea unei teme false".