Erste: Consumul va creşte în România anul viitor cu aproximativ 1%

Autor: Mihaela Claudia Medrega 14.07.2010

Consumul în regiunea Europei Centrale şi de Est se va îmbunătăţi anul viitor, în România urmând să se înregistreze o creştere de aproximativ 1%, după doi ani de declin, potrivit unui raport Erste Bank.

"După doi ani consecutivi de declin sever, consumul gospodăriilor din România ar putea creşte cu aproximativ 1% în 2011, în măsura în care acordarea de noi credite de consum îşi va mai reveni. Decizia de a relaxa în continuare politica monetară prin reducerea rezervelor minime obligatorii şi cresterea volumului resurselor financiare disponibile pentru sectorul privat - datorită procesului ambiţios de consolidare fiscală pe care l-a trasat guvernul, susţin acest scenariu", afirmă Eugen Sinca, analist BCR. El apreciază că salariile nominale ar putea să revină pe un trend crescător anul viitor.

Juraj Kotian, co-şef ef al ECE Macro în cadrul Erste Group susţine că evoluţia consumului va fi puternic corelată cu creşterea veniturilor disponibile, pentru care preconizează o îmbunătăţire cu aproximativ 1-2,5% anual, în termeni reali, în aceasta regiune anul viitor, ceea ce va contribui la susţinerea creşterii PIB.

"Excepţie face România, unde o rată a inflaţiei mai mare (din cauza creşterii TVA) va reduce veniturile disponibile reale cu 0,8% pe an, anul viitor. Prin urmare, ne aşteptăm ca revenirea economică determinată în prezent exclusiv de exporturi să devină mai echilibrată. Mai mult, ratele sustenabile de economisire şi cele nete de împrumut / creditare ar trebui să determine o creştere mai puţin vulnerabilă a consumului din ECE în anii următori", a spus Kotian.