Opt milioane de români trebuie să îşi asigure casele

Autor: Angela Placinta 14.07.2010

Începând de astăzi se aplică legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, toţi proprietarii de case fiind obligaţi să încheie o asigurare, care costă 10 sau 20 de euro pe an.



Toţi cei opt milioane de proprietari de locuinţe din România sunt obligaţi, începând de astăzi, să încheie o poliţă de asigurare pentru casa lor. Legea care prevede asigurarea obligatorie a locuinţelor se aplică de astăzi, iar proprietarii au la dispoziţie şase luni pentru a încheia o poliţă, în caz contrar fiind amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 de lei.
Asigurarea costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei, iar suma asigurată este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro pe an. Tariful mai mic se aplică pentru casele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material netratat termic sau chimic, cum ar fi chirpiciul, iar preţul mai mare se aplică locuinţelor cu structură rezistentă din beton armat, metal sau lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale tratate termic sau chimic. Introducerea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost discutată timp de ani buni de autorităţi, care au dat până acum mai multe termene de intrare în vigoare, însă niciunul nu a fost respectat. Cel mai recent termen a fost 1 iulie 2010.
Astăzi vor fi încheiate primele poliţe, în cadrul unei conferinţe organizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care va emite aceste asigurări.
Mulţi proprietari de locuinţe sunt luaţi pe nepregătite de vestea introducerii asigurărilor obligatorii, în condiţiile în care autorităţile nu au spus până acum nimic despre faptul că legea va fi aplicată începând cu data de 15 iulie.
"Mâine (astăzi - n. red.) vor fi emise primele poliţe. În primele şase luni nu vor fi aplicate sancţiuni, dar după aceasta vor fi amendaţi cei care nu încheie asigurarea", a declarat Radu Popescu, consilier în cadrul PAID.
La PAID sunt acţionare 13 companii de asigurări: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum.

Ce riscuri acoperă?
Poliţa acoperă numai trei riscuri: cutremure, alunecări de teren şi inundaţii. Sunt excluse riscuri cum ar fi incendiul, explozia, căderea de corpuri pe locuinţă, viitura şi altele, dar acestea pot fi acoperite de proprietar printr-o poliţă facultativă, încheiată în plus faţă de cea obligatorie. În cazul multor locuinţe asigurarea obligatorie nu acoperă suma de care are nevoie proprietarul pentru a o reconstrui în cazul producerii unui dezastru. Cei care au în prezent o asigurare facultativă de locuinţă trebuie să încheie şi una obligatorie în maximum un an de la aplicarea legii.
Potrivit legislaţiei, autorităţile locale sunt cele care trebuie să transmită PAID informaţii referitoare la fondul de locuinţe şi la situaţia încheierii de asigurări obligatorii, în sistem electronic, dar nu este clar ce vor face primăriile care nu sunt echipate cu calculatoare, din anumite sate şi cumune.
De altfel, unii asigurători spun că introducerea asigurărilor obligatorii a fost făcută în grabă şi că şi ei aşteaptă să vadă exact cum va funcţiona sistemul, unele prevederi din legislaţie fiind neclare.

De unde poate fi cumpărată?
Asigurarea obligatorie pentru locuinţă poate fi cumpărată de la oricare din cei 13 asigurători membri ai PAID. În cazul zonelor rurale, mai ales al satelor, unde rar găseşti agenţii ale asigurătorilor, companiile vor trimite agenţi care vor merge din uşă în uşă pentru a vine asigurări obligatorii. Acest lucru va da startul unei adevărate lupte între asigurători: cine va ajunge primul la client, va vinde poliţa, în condiţiile în care preţul este acelaşi în cazul tuturor.
"Asigurătorii nu vor fi neapărat interesaţi să bată la uşa celor care au casa în albia râului. Pe clienţii buni se vor bate însă, pentru că aceasta a fost ideea intrării în PAID: să atragă clienţi pentru a le vinde şi alte produse de asigurare", explică Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR, asociaţia profesională a brokerilor de asigurări.