Pe piaţa mobilierului de birou companiile aşteaptă anul 2012, când speră la revenirea vânzărilor

Autor: Ioana David 14.07.2010

PiaŢa mobilierului de birou a scăzut în primele cinci luni ale acestui an cu 20% comparativ cu intervalul similar din 2009, potrivit estimărilor principalilor jucători, în uşoară revenire comparativ cu prăbuşirea de 50% din 2009.
Dar deşi în primele luni ale anului piaţa a dat unele semne timide de revigorare, speranţele jucătorilor s-au năruit din nou în condiţiile în care au observat în ultima perioadă un nou blocaj.
"Începutul de an atât pentru Greenforest, cât şi pentru piaţa mobilierului de birou din România şi alte pieţe din Europa a fost unul bun, marcat de deblocarea unor proiecte de investiţii oprite în 2009 în special de companiile multinaţionale care formează cel mai important segment de piaţă. Din păcate, în prezent atât în România, cât şi pe alte pieţe europene se manifestă un nou blocaj al pieţei determinat de noua deteriorare a mediului de afaceri, consecinţă a perturbaţiilor provocate de criza bugetelor de stat şi a măsurilor neinspirate luate de guverne", a spus Sebastian Capotescu, marketing manager al producătorului timişorean Greenforest.
Odată cel mai efervescent segment al pieţei de mobilă, mobila de birou a început să scadă din 2009, ajungând la 50 mil. euro în acel an şi la 40 mil. euro sau mai puţin în 2010, potrivit estimărilor. Anul 2008 a fost cel mai bun pentru jucătorii din această industrie când piaţa a atins pragul de 100 mil. euro.
"Lipsa noilor proiecte de clădiri de birouri şi existenţa unor clădiri fără chiriaşi arată că toţi clienţii corporate şi-au repoziţionat atât necesarul de spaţiu, cât şi cel de mobilier de birou", a spus Bogdan Staicu, reprezentant al Mobexpert Office.

Nu scapă prea curând de criză
Jucătorii din această piaţă nici nu s-au dezmeticit bine după prăbuşirea de anul trecut că privesc din nou cum piaţa intră în blocaj şi estimează că abia în 2012 îşi vor reveni.
"Sperăm ca această nouă blocare a pieţei să fie una temporară, cât mai scurtă şi sfârşitul de an să nu fie din nou unul îngheţat complet de investiţii", a mai spus Capotescu de la Greenforest.
Pe de altă parte, Christophe Weller, Managing Partner al Corporate Office Solutions (COS), este de părere că revenirea pieţei va depinde de livrările de clădiri noi, iar în acest moment o serie de proiecte au fost îngheţate.
"Deocamdată, ne putem aştepta ca 2011 să fie un an cu potenţial de business scăzut. Orizontul de timp pentru revenirea pieţei ar putea fi anul 2012. În fond, România rămâne o ţară cu un potenţial mare în acest sector. Comparativ cu alte ţări vecine (Ungaria, Polonia), în cazul României încă se poate vorbi de un deficit mare de spaţii de birouri", a spus Weller.
Proiectele din ce în ce mai puţine, concurenţa crescută şi presiunea pe preţuri se vor simţi şi la nivelul profitabilităţii, companiile luând deja în calcul aceşti factori la realizarea bugetelor. "2010 prezintă mai multe oportunităţi de afaceri decât 2009. Dificultatea constă însă în transformarea acestor oportunităţi în proiecte realizate, ţinând cont că mediul concurenţial este mai agresiv ca în trecut. În plus, foarte multe companii se mută din motive economice, pentru a salva costuri, aşa că ne aşteptăm la o presiune mai mare asupra preţurilor. Prin urmare, sfârşitul acestui an va fi marcat şi de o scădere a indicelui profitabilităţii", a adăugat Christophe Weller de la COS.

Au spus adio comenzilor de 3 mil. euro "din anii buni"
Chiar dacă mediul este mult mai concurenţial comparativ cu anii trecuţi, până acum nu au existat insolvenţe sau falimente printre firmele mari.
"Înainte de declanşarea crizei, cea mai importantă comandă a diviziei de birou Mobexpert Office lansată de un singur client a fost de 3 milioane de euro", a spus Bogdan Staicu de la Mobexpert Office.
În alte domenii legate direct de consumator insolvenţele s-au ţinut lanţ, iar din acest punct de vedere jucătorii de pe piaţa mobilierului de birou se pot considera norocoşi.
Mobilierul de birou reprezintă în jur de 5-6% din piaţa întreagă de mobilă care anul trecut a fost de circa 900 mil. euro. Producţia locală de mobilă, care a atins anul trecut
1,6 mld. euro, ar putea creşte în acest an cu 5%, procent care ar compensa declinul din 2009, potrivit estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).