RAAL Bistriţa vrea să facă o fabrică de radiatoare în Rusia

Autor: Laurentiu Cotu 14.07.2010

Producatorul de sisteme de răcire pentru industria auto RAAL Bistriţa a anunţat că intenţionează să construiască o unitate de producţie în Rusia, unde vor fi fabricate componente auto atât pentru principalii clienţi ai companiei (John Deere, Class sau AGCO), cât şi pentru firmele ruseşti.
"În momentul de faţă analizăm posibilitatea de a construi o fabrică de sisteme de răcire şi componente ale acestora în Rusia, un prim pas în acest sens fiind unele discuţii purtate cu reprezentanţii companiei John Deere, unul dintre principalii noştri clienţi, şi ai Ambasadei României în această ţară. Intenţia concernului John Deere este de a convinge o parte dintre furnizorii săi să investească în Rusia în fabrici de componente auto", a declarat Paul Ilieş, director general în cadrul companiei RAAL.
În 2009, producătorul american de maşini agricole John Deere şi-a anunţat intenţia de a investi 500 de milioane de dolari în următorii ani în Rusia.
"Nu ştim în momentul de faţă care va fi valoarea investiţiei, suprafaţa fabricii sau localizarea, însă trebuie să ne mişcăm repede pentru ca această unitate de producţie să devină funcţională într-un an de zile."
Compania bistriţeană a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 13,6 milioane de euro, mai mult cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, însă cu 20% sub valoarea bugetată de reprezentanţii RAAL la începutul anului. În 2009 compania a obţinut vânzări totale de 20 de milioane de euro, iar pentru acest an şi-a bugetat o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro.
"În primul semestru din acest an am primit comenzi la export de circa 18 mil euro, însă dacă am fi avut suficiente resurse financiare pentru o aprovizionare corespunzătoare cu materiile prime necesare, cu siguranţă că cifra de afaceri s-ar fi situat la un nivel mai mare."
Compania bistriţeană produce sisteme de răcire şi componente ale acestora. RAAL avea la începutul anului 1.050 de angajaţi.
Compania RAAL a fost înfiinţată în 1991 prin desprinderea din compania I.U.T. Bistriţa. Din 1995 firma s-a privatizat, acţionarii fiind salariaţii companiei în proporţie de 93%, restul titlurilor fiind deţinute de SIF Banat-Crişana.