Cum explică un mare proprietar de hoteluri de pe litoral lipsa turiştilor

Autor: Mirabela Tiron 14.07.2010

Omul de afaceri timişorean Josef Goschy, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de pe litoral, care controlează opt hoteluri la mare, a încasat 1,8 milioane de lei (429.000 de euro) în iunie la unităţile de la mare, mai puţin cu circa 18% faţă de anul trecut.
Altfel spus, omul de afaceri a obţinut în medie în luna iunie un venit mediu de 11 euro pe cameră la hotelurile de pe litoralul românesc, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare suma totală încasată şi un număr de 1.250 de camere în cele şapte hoteluri deschise la mare (hotelul Panoramic din Olimp fiind închis pentru renovare).
Tariful mediu pe noaptea de cazare într-o cameră dublă cu mic dejun inclus este de 49 de euro, potrivit calculelor ZF, ce au luat în considerare media tarifelor practicate de cele şapte hoteluri ale omului de afaceri.
"Lipsa de promovare a litoralului românesc din partea Ministerului Turismului, dar şi vremea ploioasă şi instabilitatea economică au dus la o scădere a numărului de turişti care s-au cazat în hotelurile mele de la mare, deşi acestea sunt la fel de cochete ca hotelurile din Grecia sau Turcia", a declarat Josef Goschy, proprietarul lanţului hotelier Unita Turism, care controlează 1.460 de camere (din care 1.250 deschise) în unităţile hoteliere de pe litoralul românesc.

Notă proastă pentru litoralul românesc
Goschy a mai adăugat că deşi a modernizat hotelurile de la mare, în special pe cele din staţiunea Mamaia (Amiral, Comandor şi Orfeu), sunt prea multe hoteluri pe litoral care arată urât şi care dau o notă "proastă" litoralului românesc. Din această cauză mulţi turişti români aleg să meargă la mare în Bulgaria, Turcia sau Grecia. Spre exemplu, numai în destinaţiile din Grecia merg săptămânal 3.900 de români, potrivit datelor ZF.
Hotelurile din Mamaia (Comandor, Amiral şi Orfeu), Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic) şi Cap Aurora (Onix şi Safir), deţinute de Goschy, au fost deschise oficial începând cu luna iunie, în mai operând doar pentru câteva zile.
Anul trecut, omul de afaceri timişorean a încasat 4 milioane de euro prin intermediul hotelurilor de la mare, cifra de afaceri pe tot grupul Unita, pe care îl conduce, ridicându-se la 11 milioane de euro, în scădere cu 22% faţă de anul anterior.

Doar 450 de camere de pe litoral din 1.250 au fost ocupate în iunie
"În prima lună de vară, gradul mediu de ocupare al hotelurilor de pe litoral a fost de circa 36% faţă de peste 46% anul trecut", după cum apreciază proprietarul grupului Unita Turism. Pe litoral, Goschy concurează cu omul de afaceri Mohammad Murad, care controlează lanţul Majestic, cu unităţi în Mamaia, Olimp şi Jupiter, dar şi cu fostul fotbalist Gheorghe Hagi, care deţine hotelul de patru stele Iaki în Mamaia.
Primele şase luni ale anului au fost mult mai slabe nu doar pentru unităţile hoteliere de la mare, ci pentru toate hotelurile deţinute de Goschy, în care lucrează 900 de angajaţi. Astfel că cele 24 de hoteluri (3.500 de camere) controlate de omul de afaceri pe litoralul românesc şi în oraşe ca Tulcea, Iaşi, Suceava, Hunedoara, Cluj au rulat afaceri de 3 milioane de euro, faţă de 3,3 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult, gradul mediu de ocupare pe tot lanţul hotelier a fost de 28% în semestrul unu al anului acesta, faţă de 35% în semestrul unu al anului trecut, deşi Goschy susţine că a redus tarifele cu până la 20%.
Pentru a face rost de bani, omul de afaceri timişorean a scos la vânzare mai multe proprietăţi hoteliere din Cluj, Suceava şi alte oraşe, ce cumulează 651 de camere, reuşind până acum să vândă doar un hotel din Târgu-Mureş.