Erste: Consumul revine anul viitor pe creştere modestă

Autor: Mihaela Claudia Medrega 14.07.2010

Consumul va creşte anul viitor în România cu aproximativ 1%, după doi ani de declin, însă veniturile disponibile vor scădea în termeni reali din cauza creşterii inflaţiei, potrivit unui raport al Erste Bank.
"După doi ani consecutivi de declin sever, consumul gospodăriilor din România ar putea creşte cu aproximativ 1% în 2011, în măsura în care acordarea de noi credite de consum îşi va mai reveni. Decizia de a relaxa în continuare politica monetară prin reducerea rezervelor minime obligatorii şi creşterea volumului resurselor financiare disponibile pentru sectorul privat - datorită procesului ambiţios de consolidare fiscală pe care l-a trasat guvernul - susţin acest scenariu. Totodată, salariile nominale ar putea să revină pe un trend crescător anul viitor", consideră analiştii austrieci.
Conform celor mai recente prognoze ale BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, economia va scădea în acest an cu 3%, revenirea pe creştere urmând să se amâne pentru anul 2011.
Evoluţia consumului este puternic influenţată de majorarea venitului disponibil, analiştii Erste anticipând la nivelul regiunii o majorare a consumului cu 1 - 2,5% în termeni reali, ceea ce va contribui la susţinerea creşterii PIB. "Având în vedere creşterea productivităţii, perspectiva solidă pentru majorarea salariilor în sectorul privat şi faptul că avansul şomajului se apropie de vârf, ne aşteptăm la o creştere a venitului disponibil cu 1 - 2,5% anul viitor, se spune în raportul Erste".
În schimb, în România, unde guvernul a aprobat măsuri de austeritate ambi­ţioase, inclusiv majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, venitului disponibil va continua să scadă în termeni reali din cauza majorării inflaţiei.
Analiştii Erste anticipează că veniturile disponibile ale populaţiei vor scădea în România, în termeni reali, cu circa 10% în acest an şi cu încă 0,8% în 2011. Anul trecut venitul disponibil a crescut în România cu circa 15%, după ce a urcat cu aproximativ 20% în 2008.
"Venitul disponibil al gospodăriilor, care reprezintă în medie circa 65% din PIB, a fost afectat recent de majorarea şomajului şi de reducerea altor venituri (chirii, profituri, venituri din dobânzi). În contextul în care efectul advers al deteriorării pieţei muncii a fost compensat parţial de creşterea uşoară a pensiilor şi a altor beneficii sociale, venitul disponibil a scăzut mai puţin decât ar fi rezultat din reducerea angajărilor."