Unde sunt cele mai scumpe apartamente din Est? Praga conduce detaşat, iar Sofia este codaşă

Autor: Cristina Rosca 15.07.2010

Praga este de departe cea mai scumpă capitală est-europeană, dacă este să analizăm preţurile apartamentelor, urmată de Varşovia. Bucureşti şi Budapesta sunt mai ieftine, însă cea mai accesibilă este Sofia.



Preţurile apartamentelor din capitalele statelor din regiune au scăzut considerabil comparativ cu acum doi ani, punctul culminant al bubble-ului de pe piaţa imobiliară. Cu toate acestea, un imobil de două camere are preţuri ce variază între circa 50 şi 150.000 de euro, în funcţie de capitala pe care o alegem. Pentru trei camere, preţurile cresc şi se încadrează între 80 şi 200.000 de euro.
Piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est este în criză de doi ani şi situaţia nu pare a se îmbunătăţi simţitor. Cu toate acestea, preţurile sunt în continuare ridicate, deşi cumpărătorii sunt rari şi nehotărâţi.
În urmă cu câţiva ani toată lumea se înghesuia să cumpere, preţurile creşteau de la o zi la alta şi nimic nu părea că va opri piaţa să se dezvolte. Constructorii ridicau blocuri peste noapte, pe care se aşteptau să le vândă sau să le închirieze peste zi. În 2008 a izbucnit criza imobiliară în Statele Unite, care s-a extins rapid în Europa de Vest şi apoi şi-a continuat drumul către Est.
Acum nimeni nu mai construieşte, pentru că se chinuie să vândă ce au ridicat anterior. Cumpărătorii sunt permanent în expectativă, pentru că sunt convinşi că preţurile mai pot scădea.

Sofia este cea mai ieftină capitală din regiune
În Praga, un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 45 de metri pătraţi, situat într-o zonă semicentrală costă 147.000 de euro, de circa trei ori mai mult decât în Bucureşti, Budapesta sau Sofia, unde pentru un preţ de aproximativ 50.000 de euro poţi beneficia de o suprafaţă mai mare.
Astfel, în capitala Bulgariei, Sofia, apartamentele de două camere au în medie suprafeţe de peste 70 de metri pătraţi şi preţuri ce se încadrează între 50 şi 55.000 de euro. Pentru aceeaşi sumă primeşti în capitala României sau a Ungariei, de asemenea într-o zonă semicentrală, un apartament de circa 50 de metri pătraţi.
În Varşovia, capitala celei mai dezvoltate ţări din regiune, singurul membru al UE care a reuşit să rămână pe plus în toată perioada recesiunii, un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi costă de aproape două ori mai mult decât un imobil similar în capitalele statelor situate mai la est, respectiv 93.000 de euro.
Proporţional cu gradul de dezvoltare?
Ordinea preţurilor se păstrează relativ neschimbată şi atunci când vorbim de apartamente de trei camere şi este similară gradului de dezvoltare economică. Singura diferenţă este faptul că România şi Ungaria fac schimb de poziţii, de această dată apartamentele din Budapesta fiind mai scumpe decât cele din Bucureşti, în pofifa faptului că suprafaţa construită este mai mică. Şi de această dată, Praga, una dintre cele mai cunoscute şi vizitate capitale din regiune, oferă spre vânzare cele mai scumpe apartamente. Doritorii trebuie să scoată din buzunar puţin peste 200.000 de euro pentru un apartament de 77 de metri.
Pentru mai puţin de jumătate din acest preţ poţi cumpăra un apartament cu o suprafaţă similară în Bucureşti sau Budapesta. Cea mai avantajoasă achiziţie ar fi la Sofia, unde un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de 110 metri pătraţi, costă 83.000 de euro, jumătate din suma pe care o plăteşti pentru un apartament de trei camere cu o suprafaţă de doar 62 de metri pătraţi situat în Varşovia. Matematic vorbind, putem concluziona că un apartament în capitala Bulgariei este de circa patru ori mai ieftin decât unul cu o suprafaţă similară în capitala Poloniei.