Firmele de brokeraj au reuşit să se ajusteze la scăderea de 40% a afacerilor dând oameni afară

Autor: Andrei Chirileasa 15.07.2010

Cele mai mari 40 de firme de brokeraj active pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat anul trecut o contracţie cu peste 40% a afacerilor, după ce în 2008 piaţa de brokeraj s-a prăbuşit cu circa 55%.
Cifra de afaceri cumulată a celor 40 de societăţi a fost anul trecut de 62 mil. lei (14,6 mil. euro), faţă de 110 mil. lei în 2008. În 2007, anul de vârf al Bursei, aceiaşi brokeri au rulat afaceri de peste 240 mil. lei.
Scăderea din 2009 a fost determinată în primul rând de lichiditatea extrem de mică de pe Bursă, prăbuşirea preţurilor acţiunilor alungând mulţi investitori din piaţă. Valoarea medie a tranzacţiilor zilnice a atins anul trecut minimul ultimilor cinci ani, de circa 23 mil. lei (5 mil. euro), înregistrând o contracţie de 33% faţă de anul precedent.
Afacerile firmelor de brokeraj au scăzut însă şi mai mult, din cauză că multe dintre ele au fost nevoite să-şi reducă şi comisioanele de tranzacţionare pentru a reuşi să-şi păstreze clienţii.
Cu toate acestea, majoritatea firmelor de brokeraj analizate au reuşit să-şi reducă pierderile faţă de anul precedent sau chiar să treacă pe profit, datorită tăierii la sânge a costurilor încă din 2008, care au constat în principal în închideri de agenţii şi disponibilizări de personal. În plus, revenirea Bursei le-a permis firmelor care investesc pe Bursă şi în nume propriu să mai recupereze din pierderile suferite în 2008 pe portofoliile de casă.
Pentru investitorii de pe Bursă, 2009 a fost un an care a adus câştiguri neaşteptate. Indicele BET a urcat anul trecut cu 62%, iar indicele SIF-urilor BET-FI a câştigat 90%.

Afaceri de 10 mil. euro pentru primii zece brokeri
Cele mai mari zece firme de brokeraj din top au realizat afaceri cumulate de 42 mil. lei (10 mil. euro) anul trecut şi au cumulat profituri de 1,12 mil. lei. BT Securities, firma de brokeraj a Băncii Transilvania, care a intermediat circa 10% din tranzacţiile cu acţiuni de pe Bursă în 2009, a realizat afaceri de 6,6 mil. lei, în scădere cu 19%, şi un profit brut de 0,43 mil. lei, faţă de pierderi în 2008, după ce a renunţat la 25 de angajaţi.
Raiffeisen Capital&Investment, firma de brokeraj a Raiffeisen Bank, a reuşit să-şi menţină afacerile la un nivel apropiat de cel din 2008, în timp ce KBC Securities, a doua firmă de brokeraj în 2009 după valoarea tranzacţiilor intermediate, a suferit o contracţie a cifrei de afaceri cu 39%. Cu toate acestea, KBC a raportat un profit de 1,4 mil. lei, al doilea din piaţă după cel al Broker Cluj.
În cazul Broker, profitul de 4,3 mil. lei a provenit în mare parte din creşterea portofoliului de acţiuni, după ce firma din Cluj a avut pierderi record în 2008, de 70 mil. lei, ca urmare a deprecierii portofoliului.
Dintre firmele de brokeraj de retail, care lucrează preponderent cu clienţi persoane fizice, cele mai mari afaceri le-a raportat Tradeville (fosta Vanguard), care a încasat anul trecut 5,3 mil. lei. Tradeville este specializată pe tranzacţii online, având una dintre cele mai cunoscute platforme de tranzacţionare de pe piaţa locală. Societatea este deţinută de o firmă înregistrată în Cipru, care este controlată de şeful operaţiunilor locale ale fondului de investiţii Broadhurst, Siminel Andrei.

Scăderi puternice pentru brokerii "mogulilor"
Firmele de brokeraj controlate de miliardarii locali au avut anul trecut scăderi puternice ale afacerilor, în condiţiile în care au fost destul de puţin active pe piaţă. Eastern Securities, firma senatorului UDMR Attila Verestoy, şi-a redus afacerile cu 61%, Rombel Securities, controlată de familia lui Dan Voiculescu, a pierdut 55%, iar Equity Invest, firmă la care printre acţionari se numără Adriean Videanu (ministrul economiei) şi Sida Ionescu (prietenul fiicei preşedintelui Traian Băsescu), a avut afaceri cu 71% mai mici.
Fairwind Securities, firma de brokeraj a miliardarului Dinu Patriciu, a fost printre puţinele care au recrutat angajaţi noi, deşi veniturile i s-au redus cu 41%.
Cea mai puternică scădere a înregistrat-o HTI Valori Mobiliare, firma controlată de Daniel Ţepeş, unul dintre cei mai influenţi acţionari ai BVB, care a încasat cu 97% mai puţin decât în 2008. La finele lui 2008, Ţepeş a răscumpărat pachetul majoritar de acţiuni al HTI de la Morgan Stanley, una dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street, care s-a retras din România.

2010, un an mai bun pentru brokeri
Primele şase luni ale acestui an au fost mult mai bune pentru societăţile de brokeraj comparativ cu perioada similară a anului trecut, creşterea valorii tranzacţiilor de pe Bursă aducându-le acestora încasări aproape duble faţă de primul semestru din 2009.
Valoarea medie a transferurilor zilnice cu acţiuni a urcat în prima parte a acestui an la 33 mil. lei (7,8 mil. euro), apropiindu-se de media din 2008. Cu toate acestea, afacerile brokerilor ar putea fi şi în acest an sub nivelul din 2008, din cauza comisioanelor mai mici.