Turcii de la Provus au preluat RomCard

Autor: Razvan Voican 15.07.2010

Compania turcă de servicii de procesare a cardurilor Provus a cumpărat firma locală RomCard controlată de patru mari bănci locale - BCR, BRD, UniCredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank plus compania Financiara (membră a grupului BCR), valoarea tranzacţiei fiind estimată la câteva milioane de euro.
Anul trecut, RomCard a avut o cifră de afaceri de 5,6 mil. lei provenită în cea mai mare parte din comisioanele plătite de băncile pentru care procesează tranzacţii cu cardul.
Potrivit unor surse bancare, compania a fost scoasă la vânzare încă de anul trecut, însă găsirea unui cumpărător la un preţ agreat de băncile acţionare a luat ceva timp. Activităţile de procesare a cardurilor au un potenţial mare de creştere, având în vedere că expansiunea pieţei cardurilor continuă, băncile întrecându-se în lansarea de noi produse şi facilităţi de plată. Cei cinci vânzători ai RomCard, cu cote egale de câte 20% din acţiuni, au fost asistaţi de firmele Deloitte şi Reff&Asociaţii, iar Provus de casa de avocatură Badea Clifford Chance.
RomCard funcţionează de 16 ani pe piaţa administrării de bancomate şi de reţele de POS-uri. În prezent, oferă servicii de autorizare a tranzacţiilor cu cardul, gestionare a bazei de date de la comercianţi şi prevenire a fraudelor pentru 17 bănci importante de pe piaţă, operând pentru instituţii de credit precum Alpha Bank, ING Bank sau CEC Bank pe lângă cele patru mari care făceau parte din acţionariat.
Turcii de la Provus administrează în prezent peste 1.500 de bancomate şi 4.500 de POS-uri, procesând circa 3,5 milioane de tranzacţii lunar.
Conform datelor BNR, la sfârşitul lunii martie erau funcţionale în România 9.824 de bancomate şi 98.820 de POS-uri, turcii reuşind prin preluarea RomCard să devină lider de piaţă. De asemenea, numărul cardurilor active se ridica la 12,8 milioane, iar valoarea tranzacţiilor realizate cu acestea la 2,8 mld. lei.
Acţionarul principal al subsidiarei locale a Provus este o firmă înregistrată în Olanda, Cosmaha Beauty Network B.V, care deţine o cotă de 70%, în timp ce restul acţiunilor sunt în posesia unor persoane fizice de naţionalitate turcă. În 2008, Provus a avut afaceri de 10,5 milioane de lei şi un profit net de 2 milioane de lei.