Românii au cumpărat anul trecut 10 tone de bijuterii. Anul acesta le duc la amanet

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax 15.07.2010

VânzÂrile de bijuterii din metale şi pietre preţioase şi semipreţioase au scăzut în primele şase luni cu 27%, concomitent cu o creştere cu acelaşi procent a numărului tranzacţiilor realizate prin casele de amanet, potrivit preşedintelui federaţiei de profil, Constantin Vasilescu.
"Scăderea vânzărilor de bijuterii, metale şi pietre preţioase a fost de 27% în primele şase luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Concomitent se constată un fenomen nou, respectiv creşterea numărului de tranzacţii realizate prin casele de amanet. Acesta este un indicator foarte relevant care arată starea de sărăcie care s-a instalat în România şi care îi determină pe români să-şi vândă bijuteriile şi rezervele de aur", a declarat preşedintele Federaţiei Metalelor Preţioase şi a Pietrelor Preţioase şi Semipreţioase Diamong Gold (FMMPPS-DG).
Potrivit datelor FMMPPS-DG, în România s-au vândut în anul 2008 circa 15 tone de bijuterii de aur, alte metale şi pietre preţioase, iar anul trecut s-a înregistrat o scădere a volumului tranzacţiilor la 9-10 tone.
"Pentru acest an estimăm un volum al vânzărilor de până la 7-7,5 tone de bijuterii, ceea ce înseamnă o reducere la jumătate faţă de 2008 şi cu 25% faţă de anul trecut", a menţionat Vasilescu. El a arătat că această situaţie este urmare a "măsurilor ineficiente" luate de Guvern în ultima perioadă. "Creşterea TVA va determina scăderea în continuare a vânzărilor, iar accizarea bijuteriilor va afecta micii meşteşugari făcându-i necompetitivi faţă de importuri. În aceste condiţii mulţi dintre ei vor renunţa la afaceri", a adăugat Vasilescu.
Pe de altă parte, reprezentantul federaţiei patronale a arătat că în ultimele şase luni numărul caselor de amanet înregistrate în România a crescut cu 400 de unităţi, ajungând la 2.000 de firme.
"Sunt mulţi meşteşugari care îşi modifică obiectul de activitate şi devin amanetari pentru că este mai profitabil", a mai spus Vasilescu.
Principalele ţări din care provin importurile de bijuterii în România sunt, potrivit lui Vasilescu, Turcia şi Italia.