Mici întreprinzători, nu purtaţi genţi cu logo-urile clienţilor! Fiscul vă încadrează la activitate dependentă

Autor: Adelina Mihai 15.07.2010

Legea care modifică regimul de taxare a persoanelor fizice autorizate (PFA), intrată în vigoare de la 1 iulie, nu clarifică ce înseamnă o activitate dependentă, iar scopul ordonanţei guvernamentale, menită să suplimenteze veniturile de la buget, s-ar putea transforma într-o "vânătoare" a celor care foloseau contractele de tip PFA pentru a scuti nişte taxe. Dacă până în prezent cei care aveau contracte de tip PFA, care desfăşurau activităţi independente, plăteau un impozit pe venit de 16%, la care se adăugau 5,5% contribuţia la sănătate şi o contribuţie minimă de cel puţin 200 de lei la fondul de pensii, este posibil ca de la 1 iulie încolo să fie nevoiţi să plătească contribuţii în valoare totală de peste 27% din venitul brut încasat. Motivul? Inspectorii fiscali pot abuza de faptul că în lege se specifică vag ce înseamnă activitate dependentă, iar deţinătorii de PFA se pot trezi că trebuie să plătească contribuţii mai mari, chiar retroactiv.



Potrivit legii, care încă nu are norme de aplicare, o activitate poate fi considerată dependentă dacă îndeplineşte unul din următoarele criterii: beneficiarul de venit este într-o relaţie de subordonare faţă de plătitor, respectă un program de lucru, lucrează într-un anumit sediu, foloseşte echipamentele de lucru ale plătitorului sau primeşte indemnizaţie pentru concediul de odihnă. Formularea care a stârnit neclarităţi în rândul consultanţilor fiscali vine tocmai din definiţia activităţii dependente din lege, întrucât unul din criterii arată că este considerată o activitate dependentă "orice element care reflectă natura dependentă a activităţii".
"În acest moment, legea are un caracter ridicat de interpretabilitate şi lasă la latitudinea inspectorului fiscal să hotărască dacă o tranzacţie sau o relaţie strict de afaceri are caracter de independenţă sau dependenţă. Criteriile după care o activitate independentă poate fi reconsiderată de autorităţile fiscale ar trebui foarte bine reglementate şi explicate prin Normele de aplicare la Codul fiscal, pentru a evita abuzurile care pot fi comise de autorităţile fiscale", susţine René Schöb, partener în cadrul firmei de consultanţă fiscală şi audit LeitnerLeitner. Cu alte cuvinte, dacă o persoană care primeşte un venit pe un contract de PFA în urma unor servicii prestate către o firmă, are, de exemplu, o carte de vizită pe care este trecută adresa de e-mail a firmei respective sau dacă are o geantă inscripţionată cu logo-ul firmei cu care are contract, inspectorul fiscal poate interpreta că desfăşoară o activitate dependentă, iar veniturile trebuie să fie impozitate după noile reglementări. În cazul unei activităţi dependente, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii sunt plătite atât de angajator, cât şi de angajat.
"Din păcate, până la acest moment nu au fost introduse clarificări suplimentare cu privire la «dependenţa- independenţa» relaţiilor comerciale, şi practic foarte mulţi dintre contribuabilii români care desfăşoară afaceri prin intermediul PFA-urilor, în mod special, dar pot intra în aceste relaţii de dependenţă şi două societăţi comerciale, vor fi dependenţi doar de voinţa şi interpretarea inspectorilor fiscali", adaugă Schöb.

Cum sunt impozitate PFA-urile în alte state
În Polonia, veniturile obţinute prin intermediul contractelor de tip PFA au cote de impozitare progresive, existând totuşi o excepţie în cazul nerezidenţilor polonezi, care plătesc o cotă fixă de impozitare.
"Impozitarea în Polonia depinde de modul de desfăşurare a activităţilor: adică serviciile prestate de o PFA «antreprenor», respectiv alte activităţi desfăşurate «în mod independent», cum ar fi, de exemplu, în cazul unui contract de mandat", susţin reprezentanţii companiei de consultanţă şi audit Ernst & Young.
În Marea Britanie, sistemul de impozitare pe PFA este similar cu cel al veniturilor din salarii, în ceea ce priveşte ratele de impozit şi deducerile.
"Totuşi, o PFA în Marea Britanie are dreptul de deducere a mai multor cheltuieli efectuate în interesul afacerii decât un salariat, cum ar fi cheltuielile pentru laptopuri sau pentru sisteme GPS pentru maşină. Modul de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate este diferit faţă de salariaţi, cota aplicându-se asupra profitului obţinut din afacere şi nu asupra venitului brut, dar în final costul este aproape identic", explică reprezentanţii Ernst & Young. Aproape la fel se întâmplă şi în cazul Ungariei, unde veniturile din PFA se impozitează la fel ca şi cele salariale. Totuşi, o PFA are dreptul la deduceri de cheltuieli, fie în baza facturilor, fie printr-o cotă fixă. Există în legislaţia maghiară şi categorii speciale de PFA care beneficiază de sisteme de taxare diferite, în baza unor legi speciale.
În Bulgaria, sistemul de impozitare a veniturilor obţinute prin PFA este similar cu cel din România, iar o PFA are dreptul la deducerea din venitul brut realizat a unei cote fixe de cheltuieli care variază între 25 şi 60% şi a contribuţiilor sociale obligatorii. "Venitul net este impozitat cu o cotă fixă de impozit de 10%, similar angajaţilor", mai spun reprezentanţii Ernst & Young.

Cine decide natura dependenţei activităţii
Dacă în România şi în Polonia autorităţile fiscale sunt cele care decid dacă o relaţie contractuală este dependentă sau independentă, situaţia se schimbă în cazul altor state.
În Ungaria, spre exemplu, inspectorii de muncă sunt cei responsabili de revizuirea relaţiilor contractuale şi, numai în cazul în care au suspiciuni, transmit rezultatele mai departe către autorităţile fiscale. În Bulgaria, legislaţia este mai permisivă, întrucât individul care doreşte să se înregistreze ca PFA informează autorităţile că va presta activităţi independente.
În cazul Marii Britanii, cu câteva excepţii, nu există obligaţia legală de înregistrare ca PFA şi astfel fiecare poate susţine că desfăşoară activităţi independente.
"Compania beneficiară a serviciilor prestate de către un anumit individ trebuie să decidă la începutul colaborării dacă tratează respectiva persoană ca salariat, respectiv ca un contractor independent. Însă autorităţile fiscale pot oricând iniţia un control în acest sens", mai spun specialiştii Ernst &Young.

Ce înseamnă activitate dependentă