Finanţele împrumută 470 mil. lei la o dobândă de 6,99%

Autor: Razvan Voican 15.07.2010

Ministerul Finanţelor a reuşit ieri să împrumute de la bănci aproape 470 de milioane de lei (110 mil. euro) printr-o emisiune de certificate de trezorerie pe nouă luni, la un randament mediu de 6,99% pe an.
Pentru că resping în continuare ofertele mai scumpe de 7% pe an, Finanţele nu au atras întreaga sumă programată de 750 mil. lei. Pe piaţa interbancară dobânda ROBOR la 9 luni a fost ieri de 7,45%.
"Considerăm că este un preţ excesiv să ne împrumutăm la peste 7% pe an. Băncile ar trebui să ţină cont de limitarea de risc pe care o implică păstrarea acordului cu FMI şi de efortul pe care îl facem pentru acest acord. Nu se poate ca principalul jucător de pe această piaţă să aibă o subordonare totală faţă de dorinţele/interesele trezorierilor", afirmă ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu.
Din luna iunie, mai multe licitaţii de titluri de stat au eşuat din cauză că Finanţele nu au acceptat să plătească dobânzile în creştere solicitate de bănci.
Pentru acoperirea nevoilor curente de lichidităţi au recurs din nou la împrumuturi pe termen foarte scurt: săptămâna aceasta a strâns 1,1 mld. lei prin depozite pe 14 zile pentru care plăteşte o dobândă de 4,62% pe an. Băncile tot aşteaptă ca Ministerul Finanţelor să-şi epuizeze rezervele de bani pentru a fi cu adevărat presat să accepte achitarea de randamente mai mari. "Reuşim să stăm într-o zonă de echilibru", susţine Vlădescu, deşi luna aceasta a fost rambursată o emisiune de euroobligaţiuni de 700 mil. euro. Pentru a ieşi de sub presiunea exercitată de băncile locale, Finanţele evaluează în continuare şansele unei noi ieşiri pe piaţa externă.