Unde pleacă executivii de top în vacanţă

Autor: Adelina Mihai 18.07.2010

Grecia, Cipru, Turcia, Italia, Germania, Franţa sau chiar ţările din Orient sunt principalele destinaţii alese de executivii de top pentru concediile din acest an, locuri similare cu cele din anii trecuţi. Şefii de companii cheltuie şi în acest an sume cuprinse între 3.000 şi 10.000 de euro în perioada concediului, care nu durează mai mult de două săptămâni şi stau, de regulă, în hoteluri de cinci stele.



Managerii din middle şi top management preferă destinaţiile în care se pot relaxa, dar în acelaşi timp să aibă parte de o vacanţă activă, căutând în special locuri care oferă facilităţi sportive.
"Executivii aleg întotdeauna hotelurile bune, în principal de cinci stele, servicii de calitate şi tot confortul. Vacanţele nu sunt foarte lungi, de maxim zece zile şi le petrec într-un singur loc, pentru că nu le place să schimbe prea multe hoteluri", susţine Javier Garcia del Valle, CEO-ul Happy Tour, cea mai mare agenţie de turism de pe piaţa românească, deţinută de fondul spaniol de investiţii GED.
Anul acesta, şefii de companii au ales destinaţii precum Antalya (zona Belek) sau Grecia şi se cazează în hoteluri de cinci stele, unde pot beneficia de servicii complete şi se pot relaxa stând la plajă sau la piscină şi unde pot practica sporturi precum scuba diving sau windsurf. Unul dintre executivii care au ales Turcia ca destinaţie pentru acest an este Burak Yildiran, directorul general adjunct al GE Garanti Bank, o bancă de talie medie controlată de grupul turc Garanti, care nu va avea parte însă de un concediu propriu- zis.
"Voi petrece câteva weekenduri prelungite alături de familie în staţiunea turcească Cesme, unde avem o casă de vacanţă. Concediul mai scurt se datorează şi faptului că mă voi deplasa pentru o săptămână şi jumătate în SUA, în luna august, pentru cursurile de EMBA", spune Yildiran, care urmează cursurile celui mai scump program de EMBA de pe piaţa locală, oferit de WU Executive Academy, în valoare de 35.000 de euro. De regulă, Yildiran îşi petrece concediile de vară în Turcia, fie în oraşul său natal Mersin sau în Cesme, dar şi în alte oraşe europene.
"Bugetul de vacanţă nu s-a modificat, însă timpul este mai limitat anul acesta", explică Yildiran.
Şi Yiannis Lagos, preşedinte pe Europa şi membru al boardului în cadrul firmei de cercetare şi dezvoltare Humantelligence, membră a grupului YS Interactive Media Group (SUA), va pleca în acest an în vacanţă în ţara natală, pe insula grecească Tellendos.
"Este o insulă mică, unde se poate pescui, care are câteva mici taverne şi hoteluri şi unde nu este permis accesul maşinilor. Voi sta pe această insulă pentru aproape întreaga lună august. De asemenea, voi petrece câteva zile în insula pe care m-am născut, Poros, unde îmi voi vizita prietenii şi familia", spune Lagos, care a mai adăugat pe lista de destinaţii din acest an şi Paxos, una dintre cele mai frumoase insule din Marea Ioniană.

10.000 de euro, bugetul de vacanţă al unuia dintre acţionarii Fan Courier
Felix Pătrăşcanu, unul dintre cei trei acţionari ai companiei de curierat Fan Courier, cu afaceri de aproape 40 de milioane de euro anul trecut, va pleca în acest an cu familia în Cipru, unde timp de o săptămână va sta la un hotel de lângă Larnaca, un oraş situat pe coasta sudică a Ciprului. Tot în acest an, dar în noiembrie, el va mai pleca împreună cu soţia în SUA, în oraşul Pittsburgh (Pennsylvania), pentru o perioadă de trei săptămâni.
"Pentru acest an estimez cheltuieli de 10.000 de euro pentru concediu, cumulând Cipru cu SUA. Nu cred că e mai scăzut decât cel de anul trecut şi asta pentru că firmei la care sunt proprietar i-a crescut profitul net cu 10%", susţine Pătrăşcanu.
Pe timpul verii, managerii din middle şi top management preferă să se relaxeze la plajă, dar să poată practica şi sporturile preferate. Printre solicitările de pachete de vacanţă din acest an se mai numără şi croazierele în Marea Nordului sau Mediterană, dar şi destinaţii precum Bali sau Jamaica.
"Ar mai putea fi, dar nu prea des, solicitări pentru capitale europene, precum Paris, Londra, Berlin, care să nu dureze mai mult de o săptămână. Bugetele alocate concediilor executivilor nu au scăzut anul acesta şi se încadrează între 3.500 şi 6.000 de euro, asta în cazul în care nu este o vacanţă extravagantă", mai spune Garcia del Valle de la Happy Tour, care conduce un business de 29 de milioane de euro.
Omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, care include mai multe companii ce activează în curierat şi transport, fashion, imobiliare sau pe piaţa de carte, cu afaceri de 130 de milioane de euro anul trecut, şi-a programat vacanţa în lunile iulie şi august şi va pleca la început în ţară, iar în a doua parte într-o croazieră pe Marea Baltică alături de soţia lui. Radu încearcă astfel să se detaşeze de business, întrucât două dintre cele mai mari firme din grupul său, Diverta şi TCE Logistică, au intrat în acest an în insolvenţă.

Preferă vacanţele scurte, dar multe
Omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul grupului Fit Distribution, cu activităţi de distribuţie IT şi comerţ online, nu va avea un concediu foarte lung în acest an, cum se întâmpla în trecut, ci va avea o serie de călătorii scurte în străinătate, pentru perioade cuprinse între cinci şi zece zile fiecare.
"Am în plan o călătorie în Orient, câteva scurte sejururi în Europa separate (Sicilia în august, Germania şi Franta în septembrie) şi câteva zile la Mediterana la plajă", susţine Ghenea. Printre destinaţiile vizitate în anii trecuţi de Ghenea se numără insulele din Pacific (Hawaii, Bora- Bora, Fiji), Marea Barieră de Corali (Australia) sau Alaska.
Paul Milata, 33 de ani, CEO în cadrul Aton Transilvania, companie cu activităţi în domeniul agriculturii, şi-a ales împreună cu familia destinaţia de vacanţă din acest an, prin intermediul unor portaluri online cu oferte turistice de vară, fără să apeleze la serviciile unei agenţii specializate.
"Anul acesta, conjunctura economico - financiară nu îţi permite să te gândeşti prea mult la concediu, în consecinţă, voi avea o vacanţă scurtă, dar intensă, de numai trei zile. Împreună cu familia voi face o scurtă excursie cu vaporul pe Valea Rinului, de la Wiesbaden la stânca Lorelei", precizează Milata.
Bogdan Enache, şeful companiei de curierat TNT România, cu afaceri de 34,4 milioane de euro anul trecut, nu şi-a planificat încă concediul pentru acest an, însă estimează că îşi va lua mai multe zile libere în lunile octombrie sau noiembrie.
"Probabil că până atunci îmi voi lua nişte weekenduri prelungite la mare. Nu mai e ca înainte, când îţi planificai concediile cu o lună sau două înainte. Cred că mi-ar plăcea să revăd SUA sau să merg în zone precum Australia, Noua Zeelandă sau statele din America de Sud, insulele Galapagos. Ca destinaţii în ţară, prefer Bucovina şi Delta Dunării", susţine Enache.
Unde au fost în anii trecuţi
Anul trecut, Lagos a vizitat Creta şi a petrecut împreună cu familia câteva săptămâni în oraşul Chania. Grecia va rămâne printre destinaţiile viitoare ale lui Lagos, care spune că încă mai există o mulţime de zone frumoase pe care nu a reuşit să le vadă şi că, mai ales în această perioadă dificilă, este mai bine să fii mai modest şi cu picioarele pe pământ în ceea ce priveşte cheltuielile.
"Am fi putut alege un hotel scump de cinci stele pe o insulă cosmopolită, dar aş fi simţit că merg mai degrabă într-o călătorie de business", mai spune Lagos.
În 2009, şeful grupului de curierat TNT România a vizitat oraşele italiene Roma, Florenţa şi Veneţia cu maşina. El a mai precizat că se pot face vacanţe la bugete rezonabile, mai ales dacă se aleg destinaţii precum Bulgaria, Grecia sau Turcia.
"Cred că o vacanţă decentă, fără hoteluri de şapte stele sau călătorii numai la business class, pe o perioadă de două săptămâni şi cu doi copii, se poate face un buget de 3.000-4.000 de euro. Iar pentru o săptămână, nu cred că ar trebui să fie mai mult de 2.000 de euro", explică Enache.
Cele mai "memorabile" vacanţe ale şefului Aton Transilvania din trecut sunt cele petrecute în Italia (în zona Tirolului de Sud), în SUA, Canada, Germania, dar şi în unele locuri din România.
"Pentru anii următori îmi doresc să ajung pe Valea Loirei, dar şi în Munţii Făgăraş. Până acum, cea mai frumoasă vacanţă a fost acum câţiva ani, când, timp de două luni, am parcurs la bordul propriei maşini 22.000 km în Canada şi Statele Unite ale Americii", îşi aminteşte Milata.
În concediile din anii trecuţi, acţionarul Fan Courier a vizitat aproape toată Europa şi pe Coasta de est a SUA, din nord de la Buffalo până în Florida de Sud.
"Îmi doresc să mai vizitez Japonia şi partea de vest a SUA. Ar mai fi Australia, Noua Zeelandă sau Alaska, ca destinaţii pentru vacanţele viitoare", explică Pătrăşcanu.

Javier Garcia del Valle, CEO al Happy Tour: Bugetele alocate concediilor executivilor nu au scăzut anul acesta şi se încadrează între 3.500 şi 6.000 de euro, asta în cazul în care nu este o vacanţă extravagantă.


Felix Patrascanu, acţionar Fan Courier: Pentru acest an estimez cheltuieli de 10.000 de euro pentru concediu, cumulând Cipru cu SUA. Nu cred că e mai scăzut decât cel de anul trecut şi asta pentru că firmei la care sunt proprietar i-a crescut profitul net cu 10%.

Marius Ghenea, proprietar al Fit Distribution: Am în plan o călătorie în Orient, câteva scurte sejururi în Europa separate (Sicilia în august, Germania şi Franţa în septembrie) şi câteva zile la Mediterana la plajă.

Paul Milata, CEO al Aton Transilvania: Pentru anii următori îmi doresc să ajung pe Valea Loirei, dar şi în Munţii Făgăraş. Până acum, cea mai frumoasă vacanţă a fost acum câţiva ani, când, timp de două luni, am parcurs la bordul propriei maşini 22.000 km în Canada şi Statele Unite ale Americii.

Burak Yildiran, directorul general adjunct al GE Garanti Bank: Voi petrece câteva weekenduri prelungite alături de familie în staţiunea turcească Cesme, unde avem o casă de vacanţă. Concediul mai scurt se datorează şi faptului că mă voi deplasa pentru o săptămână şi jumătate în SUA, în luna august, pentru cursurile de EMBA.


Bogdan Enache, director general al TNT România: Probabil că până atunci îmi voi lua nişte weekenduri prelungite la mare. Nu mai e ca înainte, când îţi planificai concediile cu o lună sau două înainte. Cred că mi-ar plăcea să revăd SUA sau să merg în zone precum Australia, Noua Zeelandă sau statele din America de Sud, insulele Galapagos. Ca destinaţii în ţară, prefer Bucovina şi Delta Dunării.