Guvernul Boc, acuzat de lipsă de transparenţă chiar de către prefecţii săi

Ziarul Financiar 18.07.2010

Prefectul de Hunedoara s-a plâns premierului că aparatul de lucru al Guvernului nu comunică în teritoriu, după şedinţele Executivului, măsurile adoptate, motiv pentru care el nu e în măsură să "motiveze" actele normative atunci când mass media cere informaţii, Boc recomandându-i să întrebe la MAI, potrivit Mediafax.

La finalul videoconferinţei cu prefecţii pe care Emil Boc a convocat-o, duminică, la Palatul Victoria, prefectul de Hunedoara i-a spus primului-ministru că este nemulţumit de modul în care Guvernul comuncică în teritoriu date referitoare la actele normative aprobate, precum şi notele de fundamentare ale acestora.

"Domnule prim-ministru, am o rugăminte. Vorbeam de comunicare şi de impactul comunicării asupra cetăţenilor. Am dori, cumva, să fim ajutaţi să aflăm noile proiecte de acte normative ce intră în şedinţa de Guvern şi notele de fundamentare ale acestora înainte de şedinţă. Pentru că noi, când şedinţa de Guvern se termină şi aceste acte normative trec de Guvern, suntem întrebaţi de mass-media. Este foarte bine că suntem întrebaţi, dar cred că noi trebuie să motivăm foarte bine toate actele normative care trec prin şedinţa de Guvern şi cred că este foarte bine ca prin SGG să primim informaţiile înainte ca mass-media să afle direct din Bucureşti", i-a spus prefectul de Hunedoara lui Emil Boc.

Şeful Executivului a precizat că instituţia care are obligaţia să comunice prefecturilor actele normative care sunt de impact pentru administraţia publică locală este Ministerul Administraţiei şi Internelor(MAI).

"Celelalte ministere au afişat (proiectele actelor normative-n.r.) pe site, potrivit procedurilor legale, iar dumneavoastră aveţi canal deschis, în orice moment, cu MAI pentru a vă pune la dispoziţie informaţiile solicitate", a replicat premierul.

Deşi discuţia a continuat pe o altă temă, Emil Boc a revenit asupra observaţiei prefectului de Hunedoara.

"Şi, pe de altă parte, trebuie să ştiţi că actele normative în formă finală rezultă în urma discuţiei şi dezbaterii din Guvern şi, de aceea, de multe ori, forma finală se poate afla după şedinţa de Guvern întrucât în Guvern se dezbate actul normativ şi pot apărea modificări faţă de proiectul iniţial", a conchis Emil Boc.