AIPC solicită listarea Prodplast Imobiliare pe o piaţă reglementată

Autor: Stefan Musgociu 18.07.2010

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită CNVM să oblige conducerea Prodplast Imobiliare să listeze acţiunile firmei pe o piaţă reglementată şi să nu aprobe intrarea titlurilor pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei din Sibiu (Sibex).
Prodplast Imobiliare a fost înfiinţată prin divizarea producătorului de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL), preluând de la acesta terenurile şi clădirile din Bucureşti, situate în spatele pieţei Obor, evaluate în august 2008 la 206,3 mil. lei (56 mil. euro, la cursul de atunci).
AIPC menţionează că acţionarii Prodplast au aprobat, odată cu divizarea companiei, listarea Prodplast Imobiliare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. Divizarea a fost, ulterior, avizată de CNVM. Totuşi, acţionarii Prodplast Imobiliare au aprobat săptămâna trecută listarea acţiunilor firmei pe sistemul alternativ de tranzacţionare al bursei de la Sibiu până cel târziu la 1 septembrie. În luna iunie, preşedintele Consiliului de Administraţie, Tudor Ciurezu, declara că acţiunile Prodplast Imobiliare ar putea fi transferate pe o piaţă reglementată la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor. Ciurezu este vicepreşedintele SIF Oltenia (SIF5), unul dintre acţionarii Prodplast Imobiliare, cu 11% din acţiuni
Cel mai mare acţionar al companiei imobiliare este omul de afaceri Florin Pogonaru, care controlează prin firma Nord Bucureşti 27,6% din titluri. Fondul de investiţii Broadhurst mai deţine 12,7%.
AIPC arată că foarte mulţi acţionari minoritari ai Prodplast şi, ulterior, ai Prodplast Imobiliare au păstrat titlurile din portofolii deoarece au fost informaţi că titlurile firmei imobiliare vor fi listate pe o piaţă reglementată.
Listarea Prodplast Imobiliare pe sistemul alternativ al Sibex va fi intermediată de firma de brokeraj HTI Valori Mobiliare, deţinută de omul de afaceri Daniel Ţepeş, unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al BVB, dar şi cel mai mare acţionar atât al BVB, cât şi al Sibex.