Cine nu şi-a pierdut răbdarea pe Bursă putea să câştige şi în iulie

Autor: Andrei Chirileasa 18.07.2010

Bursa a oferit în ultimele săptămâni un spectacol tot mai deprimant puţinilor investitori care au mai rămas în piaţă în această perioadă, tranzacţiile cu acţiuni depăşind rareori pragul de 2 milioane de euro, în timp ce variaţiile la nivel de indici au fost neobişnuit de mici pentru o piaţă obişnuită cu volatilităţi ridicate, ieşind cu greu din banda de plus/minus 1%.
Chiar şi aşa, unele acţiuni au reuşit să se rupă de evoluţia monotonă a pieţei, aducându-le investitorilor câştiguri substanţiale. Vedeta lunii iulie a fost până acum Compa Sibiu (CMP), acţiunile producătorului de componente pentru industria auto câştigând 21%, pe fondul unor tranzacţii de 2 mil. lei. Creşteri chiar mai mari au consemnat două companii din sectorul construcţiilor, Transilvania Construcţii (COTR) şi Comcm Constanţa (CMCM), ale căror titluri au urcat cu 30%, însă pe fondul unor tranzacţii foarte mici, care nu au depăşit 1.000 de lei pe zi.
Compa se numără printre puţinele companii listate care au înregistrat creşteri semnificative ale afacerilor în primul trimestru (de 64%), beneficiind mai ales de revenirea comenzilor externe. În plus, spre deosebire de anii precedenţi, Compa a înregistrat şi un profit în creştere, de 1,8 mil. lei, comparativ cu 76.000 de lei în primul trimestru din 2009. Compania din Sibiu este controlată de Asociaţia Salariaţilor, care deţine 54,6% din capital, fiind evaluată în prezent la 20,5 mil. euro.
Titlurile producătorului de avioane şi componente pentru industria aeronautică Aerostar Bacău (ARS) au înregistrat o creştere de 12,5% faţă de finele lunii iunie. Aerostar urmează să publice astăzi rezultatele financiare pe primul semestru, fiind prima companie de pe Bursă programată să-şi raporteze situaţiile financiare la şase luni. În primul trimestru, Aerostar a avut o creştere de 78% a profitului net faţă de perioada similară a lui 2009, în condiţiile în care afacerile au rămas constante. Aerostar este controlată de firma Iarom Bucureşti, deţinută de mai multe persoane fizice.
Creşteri semnificative au înregistrat şi titlurile băncii austriece Erste Bank (EBS), precum şi cele ale firmei de intermediere Broker Cluj (BRK), care le-au adus investitorilor câştiguri de 10%, respectiv 9%. Majoritatea titlurilor lichide sunt pe plus faţă de finele lunii iunie, SIF Oltenia (SIF5), cea mai tranzacţionată acţiune de pe Bursă, având un avans de 6,8%.
La polul opus, scăderile au afectat mai ales acţiunile puţin lichide, cum ar fi Armătura Cluj-Napoca (ARM), ale cărei titluri au pierdut aproape 20%. Rulajul acestora nu a depăşit însă 20.000 de lei. Acţiunile producătorului de armături pentru instalaţii au fost speculate în ultimele luni având oscilaţii foarte mari, după ce grupul austriac Herz Armaturen, principalul acţionar, a fost raportat în aprilie că a depăşit pragul de 33% din capital care-l obligă să deruleze o ofertă publică de preluare. Investitorii au mizat pe faptul că austriecii vor face ofertă la un preţ peste cel din piaţă şi au intrat la cumpărare, urcând preţul acţiunilor din cauza ofertei reduse de titluri.
Recent, austriecii au fost raportaţi din nou cu o deţinere mai mică de 33%, astfel că ar putea scăpa de obligaţia lansării ofertei de preluare, ceea ce a spulberat iluziile investitorilor şi a determinat corecţia preţului acţiunilor. Armătura este una dintre cele mai mici companii de pe Bursă, cu o capitalizare de 1,6 mil. euro. Firma a vut pierderi în ultimii trei ani şi în primul trimestru din 2010.
Alte patru companii au avut scăderi de peste 10% de la începutul lunii, cea mai importantă fiind Şantierul Naval Orşova (SNO).