Dugăeşescu vinde 60% din Dumagas către un fond de investiţii

Autori: Cristi Moga , Bogdan Alecu 18.07.2010

Fondul de private equity Bancroft a preluat peste 60% din acţiunile transportatorului Dumagas în urma unei tranzacţii de peste 20 mil. euro, potrivit jucătorilor din piaţa transporturilor.
Dumagas deţine în prezent 450 de camioane, în valoare totală de aproape 30 mil. euro, dacă se ia în calcul o medie de 60-70 de mii de euro pentru fiecare ansamblu de transport. La valoarea acestora se adaugă şi depozitul de frig construit în zona Craiovei, în care s-au investit peste 8 mil. euro, plus autobaza din Craiova.
Portofoliul de clienţi al Dumagas este alcătuit din companii precum Butangas, Dorna Lactate, Tnuva, Ikea, dar şi Ford România, fiind prima companie de transport cu care a semnat constructorul american după ce a preluat uzina de la Craiova. Astfel, potrivit jucătorilor din piaţa de transporturi, tranzacţia a 60% din acţiunile companiei s-ar situa la un nivel de peste 20 mil. euro. Cel mai probabil noile fonduri vor fi utilizate în dezvoltarea unor noi depozite de frig în Transilvania, pentru clienţi precum Tnuva.
Până la închiderea ediţiei, Mihai Dugăeşescu nu a putut fi contactat. Pe site-ul oficial, fondul de investiţii Bancroft 3 îşi anunţă intenţia de a investi pe pieţe mature sau strategice între 10 şi 30 mil. euro.
Dumagas Transport din Craiova este unul dintre cei mai mari transportatori rutieri de marfă, cu afaceri de aproape 30 de milioane de euro în 2009, în scădere cu aproximativ 25% faţă de anul precedent.
Afacerea fondată de către antreprenorul Mihai Dugăeşescu a devenit primul transportator pentru fabrica Ford de la Craiova, după ce a semnat în toamna anului trecut un contract pentru transportul de piese şi componente. Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, compania dispunea de o flotă de aproximativ 700 de camioane, 450 dintre acestea fiind flota proprie, în timp ce restul reprezintă camioanele subcontractorilor selectaţi în sistemul Dumagas.
Familia Dugăeşescu controlează şi alte afaceri în domenii precum îmbutelierea şi distribuţia de GPL (Dumagas GPL), brokeraj în asigurări (Asirex) şi construcţii şi întreţinere de drumuri (TID Oltenia).
Bancroft este un fond de private equity care nu se află la prima achiziţie în România, unde a mai deţinut o participaţie în compania Mobifon SA, actualul Vodafone, potrivit site-ului de prezentare al companiei. Consultanţii companiei în cadrul acestei investiţii au fost firmele de avocatură Kinstellar şi CMS Cameron McKenna, precum şi firma de audit Ernst & Young. Vânzătorii au fost asistaţi de către compania The Counsel şi avocaţii de la Wolf Theiss.
Piaţa transporturilor rutiere de mărfuri va ajunge la o valoare de circa 2 mld. euro în acest an, în uşoară creştere, după o scădere de circa 35% a pieţei în 2009.
Printre cei mai mari jucători se numără afacerile dezvoltate de către antreprenori români, printre care Edy Spedition (Alin Popa), Dunca Expediţii (Romeo Dan Duncă), Lazăr International Company (Ion Lazăr) şi Dumagas (Mihai Dugăeşescu).