Enel se asociază cu o firmă constănţeană pentru dezvoltarea unui parc eolian de 400 mil. euro în Dobrogea

Autor: Roxana Petrescu 18.07.2010

Italienii de la grupul energetic Enel continuă ofensiva pe proiecte eoliene şi semnează un acord cu o firmă constănţeană pentru dezvoltarea unui parc de 272 MW în Dobrogea, investiţia putând depăşi suma de 400 de milioane de euro.



Firma care dezvoltă în prezent proiectul de 272 MW, care va fi localizat la circa 30 de kilometri de coasta Mării Negre, este Elcomex Eol, parte a grupului Elcomex, deţinut de omul de afaceri constănţean Ion Grecu.
Potrivit presei din Constanţa, Grecu este unul dintre cei mai avuţi oameni de la malul mării, care beneficiază de un larg sprijin politic, grupul de firme pe care îl conduce derulând mai multe activităţi în domeniul energetic pornind de la comerţul cu electricitate până la anumite lucrări realizate la centrala nucleară de la Cernavodă.
Ţinând cont de faptul că un MW în proiecte eoliene costă circa 1,5-1,8 mil. euro, investiţia s-ar putea ridica la 400 - 500 de milioane de euro. Acesta este cel de-al doilea proiect anunţat de Enel pe segmentul eolian, compania având deja în derulare lucrări de construcţie la parcuri cu o capacitate de 174 MW localizate tot în Dobrogea.

Finanţare de 10,5 mil. euro
"Conform acestui acord, Enel Green Power România (divizie a Enel specializată în domeniul energiilor regenerabile - n. red.) are opţiunea de a cumpăra compania de proiect, după ce toate autorizaţiile necesare vor fi obţinute. Enel Green Power România îi va acorda în avans companiei Elcomex o contribuţie pentru costurile de dezvoltare aferente, care va fi returnată în cazul în care Enel Green Power România decide să nu îşi exercite opţiunea de cumpărare", spun reprezentanţii Enel.
Potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare, Elcomex Eol a primit din partea Enel Green Power România o finanţare de 10,5 milioane de euro care va fi garantată cu acţiunile firmei constănţene. Conform sursei citate, valoarea Elcomex Eol se ridică la 25,5 milioane de euro. Astfel, Enel vine cu aceşti bani pentru a dezvolta parcul eolian început de Elcomex Eol, iar în cazul în care va dori să cumpere întreaga firmă ar trebui să plătească diferenţa de până la 25,5 milioane de euro. În cazul în care Enel nu va cumpăra firma, Elcomex Eol va returna suma către Enel.
Elcomex a mai făcut o tranzacţie luna trecută când o firmă din grup specializată în comerţul cu energie electrică, Elcomex EN, a fost vândută către o companie elveţiană, Repower, urmând ca banii din această tranzacţie să fie folosiţi pentru unele unităţi de producere a energiei electrice. Potrivit datelor de la momentul respectiv, elveţienii au preluat în prima fază 80% din acţiunile Elcomex EN, urmând ca la o dată viitoare să cumpere şi restul titlurilor. Elcomex EN a avut anul trecut afaceri de peste 70 de milioane de euro.

Dobrogea şi vântul
Potrivit celor mai recente informaţii din partea Enel Green Power, compania trebuia să înceapă testele pentru un parc de 34 MW care avea 17 turbine, localizat în Tulcea.
Totodată, italienii au declarat că urmau să înceapă construcţiile la un parc de 140 MW localizat tot în judeţul Tulcea, care va avea două etape, fiecare de câte 70 de megawaţi.
Anul acesta va aduce un salt semnificativ în ceea ce priveşte capacitatea instalată a proiectelor eoliene pe piaţa locală. Numai luând în calcul parcurile unde construcţiile sunt aproape de finalizare până la sfârşitul lui 2010 vor fi gata parcuri de cel puţin 471,5 MW, cel mai mare fiind investiţia cehilor de la CEZ în comuna dobrogeană Fântânele. Alături de ei, Energias de Portugal şi Enel sunt marile grupuri care se apropie de finalizarea investiţiilor anunţate în acest domeniu. Capacitatea de 471,5 MW este de peste 30 de ori mai mare faţă de cea pe care o avea România la sfârşitul anului trecut şi înseamnă investiţii de până la 850 de milioane de euro, circa 200 de turbine eoliene montate şi aproape 500.000 de case care pot fi alimentate cu energia vântului.