Isărescu îi cheamă pe bancheri la discuţii. Participă şi ministrul Finanţelor

Autor: Voican Razvan 19.07.2010

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu i-a invitat în această seară la banca centrală pe mai mulţi şefi de bănci importante de pe piaţă, la întâlnire urmând să participe şi ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu. Potrivit unor surse bancare, invitaţiile nu au fost transmise prin intermediul Asociaţiei Române a Băncilor, ca în cazul întâlnirilor trimestriale pe care guvernatorul le are cu preşedinţii de bănci, ci direct bancherilor.

Isărescu ar urma să le prezinte invitaţilor perspectiva BNR asupra contextului macroeconomic creat după majorarea TVA la 24%. Inevitabil, o asemenea discuţie ajunge şi la situaţia de pe piaţa monetară: Finanţele nu reuşesc să atragă fondurile necesare nici măcar la dobânzi de 7%, deşi ratele interbancare pe termen scurt sunt la 2-3%, iar BNR tocmai a atras depozite de 1 mld. lei la dobânda-cheie de 6,25%.

Ministerul Finanţelor ar putea recurge la un alt aranjament special de finanţare de la bănci, similar celui de anul trecut. Pe de altă parte, situaţia de pe piaţa valutară ar putea fi tensionată în perioada următoare de efectele turbulenţelor din Ungaria, care tocmai a sistat negocierile cu FMI şi Comisia Europeană.