Finanţele încearcă să împrumute 400 mil. € de la băncile locale

Autori: Razvan Voican , Liviu Chiru 20.07.2010

Ministerul Finanţelor va lansa pe 28 iulie o emisiune de obligaţiuni în euro în valoare de 400 de milioane de euro şi cu maturitatea de un an, destinată pieţei interne. Dobânda va fi de 5% pe an, mai mare faţă de cea plătită în noiembrie anul trecut, de 4,25% pe an, când statul a împrumutat 1,4 miliarde de euro de la bănci, tot pentru un an.

Finanţele încearcă să evite astfel presiunea băncilor de creştere a dobânzilor la lei, care a făcut ca programul de emisiuni de titluri de stat în lei să nu fie realizat în ultmele două luni.

Finanţele ar putea avea însă dificultăţi şi la strângerea celor 400 mil. euro la dobânda de 5%, având în vedere că în ultimele zile cotaţiile CDS-urilor (instrumentele de măsure a riscului de neplată) pentru România au sărit din nou la peste 360 de puncte de bază, tendinţa fiind accentuată de turbulenţele din Ungaria. De asemenea, unele bănci şi-au atins plafonul de expunere pe statul român.

În urma unor discuţii programate aseară la BNR cu cei mai importanţi bancheri de pe piaţă, Finanţele ar putea strânge însă suma dorită, pe seama unei înţelegeri cu mai multe bănci, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut în momentele în care Trezoreria a rămas fără lichidităţi. În noiembrie anul trecut, Banca Naţională a redus, într-o şedinţă extraordinară, rezervele minime obligatorii în valută, astfel încât să elibereze lichidităţi băncilor, pe care acestea să le plaseze ulterior în titluri de stat.

Licitaţia anunţată ieri pentru plasarea obligaţiunilor va avea loc la doar câteva zile după evaluarea semestrială a acordului de la Viena, în cadrul căruia nouă grupuri străine cu o prezenţă puternică pe plan local şi-au luat angajamentul de a menţine expunerea pe România. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat săptămâna trecută că prevederile acordului ar putea fi flexibilizate, respectiv să li se permită băncilor străine să retragă o parte din bani, în condiţiile în care nu găseau plasamente pe plan local.

Primul împrumut în euro pe plan local a fost derulat în urmă cu un an, când Finanţele au plasat obligaţiuni pe patru ani de 400 de milioane de euro, plătind o dobândă de 5,25% pe an. Dacă în vara trecută anunţul de licitaţie a venit "pe neaşteptate", stârnind pentru scurt timp nedumerire pe pieţele financiare, acum Finanţele au fost mult mai transparente. În total, statul a împrumutat anul trecut de la băncile locale 3,8 miliarde de euro, prin vânzarea de obligaţiuni şi un aranjament de tip "club loan". Sumele au scadenţe cuprinse între unu şi patru ani.

Nevoile de lichidităţi ale Trezoreriei sunt importante, în condiţiile în care în fiecare lună ajung la scadenţă titluri emise anterior în valoare de unu până la trei miliarde de lei, iar la aceste sume se adaugă necesităţile de finanţare a deficitului bugetar curent.

La sfârşitul lunii mai deficitul bugetar a ajuns la 3,1% din PIB, iar Finanţele s-au încadrat în ţinta de deficit bugetar negociată cu FMI pentru primul semestru, potrivit oficialilor din minister. Pentru întregul an, ţinta de deficit agreată cu FMI este de 6,8% din PIB. În ultimele luni, deficitul a urcat cu paşi lunar de până la un miliard de euro.

Ministerul Finanţelor a reuşit până acum să ţină sub control deficitul bugetar, însă cu preţul amânării cheltuielilor pentru sectorul privat şi al diminuării investiţiilor.