Planorama a intrat în insolvenţă

Autor: Cristi Moga 19.07.2010

Compania israeliană Euro Habitat, care dezvoltă de aproape cinci ani ansamblul rezidenţial Planorama din Bucureşti, format din 1.100 de apartamente, a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii iunie, fapt ce complică şi mai mult situaţia celor aproape 600 de clienţi care îşi aşteaptă de aproape trei ani locuinţele achitate în unele cazuri integral.

"La data de 30.06.2010 Tribunalul Bucureşti a hotărât intrarea S.C. Euro Habitat SRL în procedură generală a insolvenţei prin reorganizare. Tribunalul Bucureşti a decis deschiderea procedurii încă de la primul termen de judecată şi a numit un administrator judiciar în acest sens, în lipsa S.C. Euro Habitat SRL, care nu a fost citată şi nu a avut cunoştinţă de existenţa acestui dosar pe rolul instanţelor judecătoreşti", se arată într-o adresă de informare trimisă de reprezentanţii Planorama către clienţi.

Împotriva firmei Euro Habitat sunt deschise pe rolul instanţelor zeci de procese ca urmare a întârzierilor înregistrate faţă de clienţi şi a problemelor cu furnizorii. Acesta este cel mai mare caz de insolvenţă a unui ansamblu rezidenţial din Bucureşti. Primele probleme ieşite la suprafaţă în acest proiect au fost în 2007, când constructorul turc al proiectului, firma Yapitek, a fost la un pas de intrare în insolvenţă din cauza unor datorii către furnizori. Ulterior, constructorul a fost schimbat, dar proiectul a intrat în blocaj ca urmare a problemelor de finanţare.

În urmă cu jumătate de an, a fost desemnat un nou administrator al proiectului - firma BSR Europe - care a încercat să repornească proiectul, prin obţinerea unei noi finanţări de la Piraeus Bank. Reprezentanţii companiilor au promis clienţilor că se vor putea muta în vara acestui an în case, cu condiţia să renunţe la penalităţile de întârziere pe care firma ar trebui să le achite.

În ultimele săptămâni clienţii au fost chemaţi să facă prerecepţia apartamentelor, dar au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte ferestrele exterioare folosite şi lipsa gazelor.

"Este lipsit de sens să menţionăm cât de mare a fost dezamăgirea cu privire la această situaţie, având în vedere eforturile întreprinse în ultimele şase luni pentru continuarea proiectului şi livrarea acestuia către clienţi", se mai arată în adresa către clienţi, care apreciază că perioada în care firma va rămâne în procedură de insolvenţă va fi o perioadă de "tranziţie". Aflată sub procedura insolvenţei, toate acţiunile firmei vor trebui aprobate de către administratorul judiciar desemnat, inclusiv continuarea lucrărilor şi predarea apartamentelor din primul bloc. În aceste condiţii, povestea Planorama se mai prelungeşte cu cel puţin câteva luni.