Exclusiv online: Cine este traderul care a cumpărat cacao cât toate stocurile din Europa

Autor: Cristina Rosca 21.07.2010

Un finanţist britanic a reuşit printr-o singură tranzacţie, evalută la 658 mil. lire sterline (775 mil. euro), să dezechilibreze piaţa de cacao. Anthony Ward, 50 de ani, a cumpărat 241.000 de tone de boabe de cacao, din care poate produce acum 5,3 miliarde de tablete de ciocolată.

Ward, a cărui avere este estimată la 36 mil. lire, are o influenţă atât de mare pe piaţa de cacao încât îi poate forţa pe producători să majoreze preţul celor mai căutate tablete de ciocolată din Marea Britanie, scrie The Telegraph.

Tranzacţia, cea mai importantă de pe piaţa de profil din ultimii 14 ani, a fost realizată de Armajaro Holdings, un fond de hedging co-fondat de Ward.

Omul de afaceri şi-a început cariera ca mesager militar, însă a devenit trader, şi s-a specializat pe cacao şi cafea. În ultimii zece ani, fostul preşedinte al Asociaţiei Europene pentru Cacao, a cumpărat şi deţine în prezent circa 15% din stocurile mondiale de cacao.

Cum poţi influenţa preţul mondial?

Boabele de cacao pe care le-a obţinut prin ultima tranzacţie vor fi stocate în depozite din Olanda, Germania (Hamburg), şi Marea Britanie (Londra, Liverpool şi Humberside). Mai mult, cantitatea de boabe de cacao este echivalentă cu tot stocul Europei.

Preţul materii prime a crescut cu 0,7% ca urmare a tranzacţiei, până la 2.732 de lire sterline pe tonă - maximul de după 1977 în Europa. Această situaţie a apărut după ce recoltele din Ghana şi Coasta de Fildeş, principalele zone unde se cultivă cacao, au fost slabe.

În 2002 Ward a obţinut 40 mil. lire în două luni după ce a realizat un acord similar. El a achiziţionat 204.000 tone de cacao când în Africa de Vest recoltele erau slabe, iar în regiunea ecuatorială situaţia politică era instabilă. La scurt timp preţul a crescut de la 1.400 de lire pe tonă la 1.600 de lire.

Preţurile boabelor de cacao au crescut de mai mult de două ori după 2007 ca urmare a creşterii cererii, în special din China şi India, forţând producătorii de ciocolată să majoreze preţurile şi în unele cazuri să modifice reţetele pentru a utiliza mai puţină cacao.

Mirajul Africii

Mutările lui Ward nu se opresc aici. El joacă şi pe alt plan, nu doar pe cel al boabelor de cacao. Alături de o serie de deţinători de fonduri de hedging, printre care şi George Soros, el achiziţionează capacităţi de producţie de alimente în Africa.

Ward pariază pe creşterea populaţiei lumii - care astăzi numără 6,8 mld. şi care în următorii doi ani ar putea ajunge la 7 miliarde, pentru ca până în 2050 să atingă 9 miliarde - şi pe declinul suprafeţei arabile, situaţie care ar conduce la majorarea preţurilor.

Planurile pe segmentul alimentar ale Armajaro includ crearea în acest an a unui fond privat de equity care să investească în porturi şi şosele, ferme şi capacităţi de stocare în Africa, precum şi în şcoli şi alte proiecte de infrastructură. Boabele de cacao rămân o marfă cheie, însă Ward şi pune bazele şi operaţiunilor cu zahăr.

"Preţul alimentelor va creşte până la un nivel care să încurajeze asemenea proiecte", a spus Ward despre tot mai numeroasele achiziţii de ferme şi despre creşterea numărului investiţiilor pe segmentul alimentelor.

Ward, care are un salariu anual de 3,4 mil. lire, trăieşte în Mayfair, Londra, alături de soţia sa Carolyn. El este cunoscut nu doar pentru munca sa, ci şi pentru pasiunile sale: raliuri - el participând la curse ca pilot -, vinuri şi mâncare bună.

Armajaro Holdings a obţinut în cele 13 luni de până în septembrie 2009 un profit înainte de taxe de 6,1 mil. dolari.