Europa va fi fantastică, suprarealistă, apocaliptică

Autor: Lucian Vasilescu 20.07.2010

Mediafax Foto Best Of se mută pe Uranus

Cele mai bune fotografii realizate de fotoreporterii şi colaboratorii Mediafax Foto în decursul anilor 2008-2009 şi reunite în expoziţia "Mediafax Foto - Best of 2008/2009" (foto 1) pot fi văzute până pe 8 august la Uranus 144, după ce timp de o lună au fost expuse pe gardul Muzeului Naţional de Artă al României.

Uranus 144, unde rulează şi cele mai bune filme de la TIFF, este situat între Palatul Parlamentului şi Piaţa George Coşbuc. În acest spaţiu, cele 50 de imagini Mediafax Foto sunt expuse pe panouri de mari dimensiuni, la o calitate grafică excepţională. Fotografiile pot fi văzute de toţi cei care vor participa la evenimentele găzduite de Uranus 144 în următoarea lună.

Ajunsă la a treia ediţie, "Mediafax Foto - Best of" redă evenimente de primă pagină, dar şi fragmente memorabile de viaţă. De la Summitul NATO din Bucureşti la protestul muncitorilor chinezi din faţa Ambasadei Chinei, de la mitingurile electorale din toamna anului trecut la sărbătorile populare de 1 Mai, de la Noaptea Muzeelor şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu la încleştările din competiţii sportive - toate acestea se regăsesc în expoziţie prin imagini ce dezvăluie un unghi inedit de a privi evenimentele. La fotografiile din România se adaugă o serie de imagini realizate de fotoreporteri sau colaboratori ai Mediafax Foto în Ucraina, în Statele Unite ale Americii imediat după alegerea preşedintelui Barack Obama şi în Kosovo în momentul proclamării independenţei provinciei faţă de Serbia.

Expoziţia "Mediafax Foto - Best of 2008/2009" are ca parteneri Muzeul Naţional de Artă al României, Banca Românească şi Apa Nova, iar ca sponsori - Alpha Bank, Eurovia Construct International şi Nikon. Partener media este ziarul Gândul.

A început cursa pentru Premiile Prometheus 2010

Juriul format din: Andrei Plesu - presedinte, Eugen Negrici (sectiunea literatura), Dan Dediu (sectiunea muzica), Ruxandra Demetrescu (sectiunea arte vizuale) si Ion Caramitru (sectiunea artele spectacolului), a desemnat nominalizatii Marilor Premii PROMETHEUS pentru Opera Omnia si Opera Prima, editia a IX-a, 2010.

Premiile, acordate de Fundatia Anonimul unor artisti romani, pentru intreaga cariera si pentru debut, au o valoare neta de 100.000 RON (Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia) respectiv 10.000 RON (Marele Premiu Prometheus Pentru Opera Prima). De asemenea, se acorda trei premii in valoare de cate 10.000 RON finalistilor Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia.

Nominalizatii pentru Opera Omnia sunt: sectiunea literatura - Stefan Agopian, Emil Brumaru, Angela Marinescu; sectiunea muzica - Horia Andreescu, Valentin Gheorghiu, Aurelian Octav Popa; sectiunea arte vizuale - Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Peter Jacobi; sectiunea artele spectacolului - Radu Penciulescu, Victor Rebengiuc, Alexandru Tocilescu.

Nominalizatii pentru Opera Prima sunt: sectiunea literatura - Stoian G. Bogdan, Andreea Rasuceanu, Andrei Terian; sectiunea muzica - Cristian Lolea, Irina Muresanu, Tiberiu Soare; sectiunea arte vizuale - Alexandra Croitoru, Adrian Ghenie, Ciprian Muresan; sectiunea artele spectacolului - Conrad Mihai Mericoffer, Cristina Semciuc, Florin Serban.

In luna septembrie, juriul va stabili finalistii, cate unul pentru fiecare sectiune, iar in luna octombrie, la Clubul Prometheus, vor fi desemnati castigatorii Marilor Premii Prometheus 2010.

ARCA a acostat la castel

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România împreună cu Consiliul Local al oraşului Dumbrăveni, Fundaţia Armeană Dumbrăveni, Fundaţia Transylvania Trust şi Folkeuniversitetet Fjellregionen din Norvegia, a inaugurat Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni - ARCA, la castelul Apafi din Dumbrăveni, judeţul Sibiu (foto 2). Deschiderea oficială a fost oficiată de către Liv Maria Roste, consilier al Ambasadei Norvegiei în România, în prezenţa ES Hamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei în România, a reprezentanţilor Parlamentului şi Guvernului României, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului A.R.C.A. - Acţiuni de Regenerare a Comunităţii Armene, proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Este pentru prima dată în România când, în cadrul unui parteneriat public-privat, se desfăşoară reabilitarea unui castel, monument istoric, în scopul restituirii acestuia către comunitate.

Proiectul a avut drept primă etapă reabilitarea spaţiilor în care se deschide colecţia ARCA din cadrul castelului Apafi, a cărui construcţie a început în anul 1552.

Cât priveşte Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni, aceasta adună imagini, idei, obiecte şi fotografii ce relatează istoria, religia şi viaţa privată a armenilor din această parte a ţării, ramură distinctă a diasporei istorice armeneşti din România.

Program de vizitare: marţi-duminică, între orele3 10.00 şi 15.00.

În prima săptămână de vizitare accesul este gratuit.

La Bruxelles, Europa va fi fantastică, suprarealistă, apocaliptică!

Graficienii (desenatori, ilustratori, caricaturişti ş.a.) din România pot propune, până pe 31 iulie, lucrari pentru proiectul expozitional "2010, l'Europe Fantastique, Surréaliste et Apocalyptique, vue et corrigée par des artistes européens", lansat de Muzeul de Artă Fantastică din Bruxelles (foto 3).

Expoziţia colectivă va fi organizată în capitala Belgiei în perioada 14 august - 12 septembrie 2010, sub egida Preşedintiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

Propunerile trebuie să reprezinte un monument, un sit sau un edificiu european căruia să i se aplice o tuşă fantastică, suprarealistă sau apocaliptică.

Vor fi selectate 48 de lucrări. Exponatele vor fi itinerate ulterior în alte muzee si locaţii culturale, iar la sfarsitul lunii decembrie vor fi scoase la licitatie pe un site international de profil.

Detalii suplimentare: www.maisonbizarre.be

Contact: tel Ă 32 475 41 29 18, e-mail bizarre@brutele.be.

Teatrul 3D al lui Billy Cowie vine la Bucureşti

Artistul scoţian Billy Cowie va fi prezent la Festivalul Naţional de Teatru (FNT) de la Bucureşti (30 octombrie - 7 noiembrie 2010) cu "Trilogia stereoscopică", spectacol-instalaţie ce îmbină coregrafia cu arta video. Reprezentaţiile care fac parte din "Trilogia stereoscopică" - "In the Flesh" (foto 4), "The Revery Alone" şi "Tango de Soledad" - implică o formă specială de proiecţie 3D care dă privitorului senzaţia că împarte spaţiul, într-un mod intim, cu dansatorii. Cowie alege îndrăzneţ diverse spaţii de proiecţie: podeaua, când imaginea dansatoarei se amestecă printre spectatori sau tavanul, când aceştia au senzaţia că dansatoarea stă prinsă deasupra capetelor lor, într-un echilibru sensibil. Îmbină elemente de teatru, film, poezie, muzică, pentru a realiza mici bijuterii de artă vizuală, spectacole surprinzătoare şi sensibile.

Billy Cowie este coregraf, compozitor şi realizator de film. Lucrează în principal în zona spectacolului de teatru-dans, a proiecţiei de dans şi a instalaţiei. Împreună cu Liz Aggiss a realizat peste 20 de spectacole sub denumirea de Divas Dance Theatre, companie cu care a devenit cunoscut în Europa. Sandler's Wells Theatre şi Victoria and Albert Museum din Londra, EMPAC din New York sau Bargate Gallery din Southampton sunt spaţii cunoscute dedicate artei contemporane care l-au avut ca invitat pe Billy Cowie. De asemenea, importante festivaluri de dans sau film se întrec să-i prezinte şi să-i premieze lucrările (Shoot Festival - Suedia, IMZ Festival - Austria, Cinecity Festival - Marea Britanie, Temps d'Images - Germania).

FNT vă invită la cea de-a 20-a ediţie să cunoaşteţi un artist complex şi o creaţie care "înlocuieşte realitatea cu ceva mistic, obsedant, rar" (Glasgow Herald despre "The Revery Alone") sau este percepută ca "un tactil poem de dragoste" (Il Manifesto despre "In the Flesh").

O vară cu Harry Tavitian

Astăzi, 23 iulie 2010 ora 22.30 iubitorii jazzului sunt asteptati la un recital al cunoscutului pianist Harry Tavitian (foto 5) in Vama Veche, la Bibi Bistro. Evenimentul este sprijinit de Fundatia Phoenix.

Harry Tavitian: "Ma bucur ca sunt reluate concertele la Bibi Bistro. La sfarsitul anilor '90 aici au fost primele concerte live din Vama Veche. Bibi (arhitectul ploiestean Sorin Radulescu) - patronul de atunci al terasei, a reusit sa organizeze apoi patru editii ale BB Jazz&Blues Festival. Erau foarte putine astfel de festivaluri, in Romania. Am participat la prima editie - in anul 2000 - si la urmatoarele si pot sa va spun ca atmosfera era extraordinara. Publicul - alcatuit atat din vamaiotii de atunci cat si fani veniti special din Constanta - era de foarte buna calitate.

Dupa 10 ani si eu si publicul si Vama suntem altfel, dar sper ca si acum sa fie un concert deosebit. Pregatesc atat piese proprii, din care nu vor lipsi influentele folclorului romanesc si armenesc, dar si prelucrari dupa teme din jazzul clasic, gospel si blues. Asadar, o calatorie de la radacinile jazzului pana la jazzul actual, un prilej si pentru cei mai putin familiarizati cu aceasta muzica sa intre in tainele ei.

Ma asteapta un program destul de incarcat si pentru luna august: Voi canta in duo cu percutionistul Cserey Csaba pe 7 august la Zilele Municipiului Miercurea Ciuc si pe 26 august la Festivalul «Peninsula» de la Targu Mures. Pe 18 august voi avea un concert la Valenii de Munte, la Universitatea de Vara Nicolae Iorga, unde il voi avea ca invitat pe poetul Mircea Dinescu ".

Concurs de romane poliţiste

Romanian Crime Writers Club şi Crime Scene Publishing vă invită la concurs.

Aţi visat vreodată să deveniţi scriitor? Acum e momentul să ieşiţi din anonimat. Trimiteţi până pe data de 15 octombrie 2010 un manuscris al unui roman poliţist şi puteţi să vă vedeţi visul cu ochii. Manuscrisul dumneavoastră ar putea deveni noul roman din colecţia Crime Scene, iar numele dumneavoastră va sta lângă cei mai importanţi scriitori ai genului.

Ce trebuie să faceţi?

Mai întâi de toate, trebuie să aveţi o idee, un punct de pornire. O crimă, o răpire, un furt. Mai apoi, trebuie să aveţi cel puţin un personaj dornic să rezolve un mister. Dacă până aici sunteţi pregătiţi, apucaţi-vă de scris. Aţi început deja? Foarte bine, acum nu vă opriţi pentru nimic în lume. Vor fi zile mai bune şi zile mai proaste, dar puteţi duce proiectul până la capăt. Ştim că veţi reuşi.

Care sunt regulile?

Manuscrisul dumneavoastră trebuie să se încadreze între 160-250 pagini, adică 300-500 mii semne (cu spaţii şi semne de punctuaţie). Nu se acceptă manuscrise sub 300 mii semne. (In uzanţa internaţională, romanul este o lucrare de minimum 300 mii semne.) Dacă nu ştiţi cum să număraţi semnele, vă ajutăm noi. În Word, la opţiunea "Tools" aveţi butonul "word count"- characters with spaces.

Naraţiunea trebuie să se încadreze în genul mystery and thriller.

Nu se acceptă manuscrise care au mai fost în vizorul altor edituri. Declaraţi pe propria răspundere că aşa ceva nu s-a întâmplat. Că nici un alt editor nu a intrat în contact cu ceea ce aţi trimis Asociaţiei RCWC.

Nu se acceptă manuscrise care au fost deja publicate pe internet sau în alte medii.

Manuscrisul trebuie să fie la prima vedere.

Manuscrisele primite nu vor fi returnate.

Data limită până la care puteţi trimite manuscrisele este 15.10.2010.

Autorul (autorii) acceptat (acceptaţi) va (vor) dona drepturile de autor aferente romanului cu care a (au) participat la concurs asociaţiei RCWC pe o durată de cinci ani de zile.

Manuscrisele vor fi trimise prin poşta electronică la adresa: oanastoicamujea@yahoo.com cu specificaţia: "Concurs RCWC".

După citire, fiecare manuscris va fi notat de membrii juriului.

Ataşat manuscrisului vă rugăm să puneţi un CV care să conţină numele şi datele dumneavoastră de contact şi un sinopsis de cel mult două pagini A4.

Câştigătorul va fi anunţat în cadrul unei festivităţi de premiere ce va avea loc în luna noiembrie 2010.

Pot fi şi mai mulţi câştigători, dacă juriul decide astfel.

Premiile sunt următoarele:

Premiul I - publicarea cărţii şi prezentarea ei în cadrul Târgului Gaudeamus, în prezenţa autorului. Dacă va dori, câştigătorul va avea dreptul să se înscrie în asociaţia RCWC fără să achite cotizaţia pe anul în curs.

Premiul II - o serie completă Crime Scene şi posibilitatea de a se alătura asociaţiei noastre.

Toţi participanţii vor fi menţionaţi într-un articol din revista Flacăra.

Membrii juriului: Preşedintele Asociaţiei RCWC George Arion şi Vicepreşedinţii: Oana Stoica Mujea, Alexandru Arion, Adrian Onciu şi Bogdan Hrib.

Nu contează dacă sunteţi debutanţi sau nu, tot ceea ce contează e să aveţi un manuscris nou, pe care să îndrăzniţi să-l trimiteţi. Fiecare participant are şanse egale. Vă dorim succes!

Concursul naţional "Literatura Modernă", ediţia a II-a

Editura Pământul, în parteneriat cu Filiala Piteşti a U.S.R., Consiliul Judeţean Argeş, Biblioteca Judeţeană Argeş Dinicu Golescu, Centrul Cultural Piteşti, revista Cafeneaua literară şi revista de cultură Argeş organizează în Municipiul Piteşti, în data de 30 octombrie 2010, cea de-a doua ediţie a Concursul naţional "Literatura Modernă".

Temă şi gen. Intră în concurs manuscrise originale de poezie, proză şi eseu (teorie literară, critică literară, eseu estetic sau filozofic etc.), nepublicate şi neexpediate altor edituri, pentru secţiunea consacraţi, şi două manuscrise pentru secţiunea debut (poezie şi proză).

Secţiuni. Concursul are două secţiuni: debutanţi şi consacraţi, indiferent de vârstă.

Participanţi. În concurs se pot înscrie creatori români din ţară şi din diaspora. Pentru secţiunea consacraţi participanţii pot fi membri sau nemembri ai USR.

Juriu. Juriul este stabilit de organizator.

Premii. Editura Pământul premiază şi editează trei manuscrise câştigătoare la secţiunea consacraţi, câte unul pentru fiecare gen enumerat mai sus, şi două manuscrise la secţiunea debutanţi, câte unul pentru fiecare gen. Fiecărui autor premiat îi revin gratis la data festivităţii de premiere 200 de exemplare ale cărţii premiate.

Date tehnice. Concurenţii vor trimite pe adresa poştală a organizatorului un curriculum vitae şi volumul în manuscris, desecretizat, A4, cules cu corp 14, Times New Roman, distanţa 1 rând, corectat, dar şi volumul în formă electronică pe adresa e-mail de mai jos. Menţionăm că cele două forme de expediţie ale manuscrisului sunt obligatorii. Trimiterea sub o singură formă a manuscrisului şi fără CV, cu precizarea secţiunii la care participă (consacraţi sau debutanţi), nu intră în jurizare. Pentru proză şi eseu sunt admise max. 250 de pagini A4, iar pentru poezie max. 100 de pagini A4.

Vă rugăm ca în manuscris să prezentaţi toate datele de contact (email, telefon, adresă). Manuscrisele nu se înapoiază.

Termen: Plicurile şi volumul în format electronic se primesc până la data de 20 august 2010, inclusiv (data de expediţie a poştei). Manuscrisele sosite după data de 20 august de expediţie a poştei nu se iau în considerare.

Adresa organizatorului: SC Pământul ARG SRL, Strada Principală nr. 320, Smeura, com. Moşoaia, cod 117512, jud. Argeş, cu specificaţia: "Pentru Concursul "Literatura modernă". Tel/Fax 0248/546959; 0729/056968, persoană de contact Gheorghe Frangulea. E-mail pamantul2@yahoo.com

Festivitatea de premiere. Festivitatea de premiere va avea loc la Biblioteca Judeţeană Argeş în ziua de sâmbătă, 30 octombrie ora 15,00, Biblioteca Judeţeană Argeş.

Condiţii speciale. Prezentarea la ridicarea premiului este obligatorie. În caz de neprezentare câştigătorul îşi pierde dreptul asupra volumelor publicate. Organizatorul nu decontează cheltuielile de deplasare.

Câştigătorii cedează dreptul de autor Editurii Pământul pentru 1.000 de ex. sau pe o perioadă de un an pe baza de contract.