Rapotan, Arabesque: Fără investiţii de la buget piaţa de construcţii nu poate să-şi revină

Autor: Catalin Lupoaie 21.07.2010

Cel mai mare distribuitor de materiale de construcţii, Arabesque din Galaţi, controlat de omul de afaceri Cezar Rapotan, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri similară cu cea din perioada similară a anului trecut, în ciuda faptului că piaţa de construcţii s-a diminuat cu circa 20% în aceeaşi perioadă. Compania nu a dorit să precizeze şi valoarea vânzărilor.

Rapotan consideră că revigorarea consumului de materiale de construcţii depinde de o politică economică adecvată a Guvernului, bazată pe cheltuieli bugetare minime şi direcţionarea unor sume importante spre investiţii, un curs valutar stabil şi crearea unor condiţii atractive pentru investiţiile private.

Arabesque a realizat anul trecut un business total de 1,6 mld. lei (378 mil. euro), în scădere cu 20%, suma cuprinzând şi vânzările de pe pieţele externe - Bulgaria, Serbia, Moldova şi Ucraina.

Proprietarul Arabesque spunea la începutul anului că primele şase luni vor fi mai dificile decât în 2009, însă cu toate acestea a fixat ca target păstrarea cifrei de afaceri la nivelul de anul trecut. "Al doilea semestru va fi cel puţin la fel de greu ca şi primul, este evident că majorarea TVA va bloca într-o oarecare măsură consumul. În primul semestru al acestui an, cifra de afaceri a Arabesque a atins aproximativ acelaşi nivel ca în primele şase luni din 2009, evoluţia fiind influenţată de vremea nefavorabilă şi iarna grea, precum şi de criza economică", susţine Rapotan.