Nokia ajunge pe locul doi în topul exportatorilor din România. Automobile Dacia se menţine pe primul loc

Ziarul Financiar 21.07.2010

Divizia românească a producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia a ajuns pe locul doi în topul exportatorilor din România, devansând companii precum Rompetrol Rafinare sau Arcelor Mittal, conform Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR) a elaborat un top al primilor 100 de exportatori în perioada 1 ianuarie-30 aprilie, constatând că aceştia au realizat 53% din totalul livrărilor pe pieţe externe.

Pe primul loc s-a aflat Automobile Dacia. În top 10 se numără trei companii din sectorul petrolier: Rompetrol Rafinare (3), OMV Petrom (5) şi Petrotel-Lukoil (6). Producătorul de oţel ArcelorMittal Galaţi s-a situat pe locul 4.

Top 10 exportatori din România

1. Automobile Dacia
2. Nokia România
3. Rompetrol Rafinare
4. ArcelorMittal Galaţi
5. OMV Petrom
6. Petrotel - Lukoil
7. Renault Technologie Roumanie
8. Honeywell Technologiey
9. Continental Automotive Products
10. Autoliv Romania

Exporturile au totalizat la patru luni 10,82 miliarde euro, de la 8,76 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2009.

Cea mai mare pondere este deţinută de maşini şi echipamente electrice (26,4% din total), automobile, tractoare alte vehicule (13,6%) şi metale comune şi articole din acestea (11,4%).

Perioada noiembrie 2009-iunie 2010 reprezintă opt luni de creştere şi se poate vorbi de "ieşirea din recesiune a exporturilor", potrivit ANEIR.